Annons
Nyheter

Musk vill flytta rättegång: "Lokal negativism"

Tesla-vd:n Elon Musks advokater har begärt att en planerad rättegång flyttas från Kalifornien till Texas. Juryn befaras annars inte vara opartisk på grund av "lokal negativism", visar rättshandlingar enligt CNBC.
Ekonomi • Publicerad 7 januari 2023
Elon Musk, vd för Tesla, vill att en kommande rättegång flyttas till Texas, där han känner sig mer hemma. Arkivbild.
Elon Musk, vd för Tesla, vill att en kommande rättegång flyttas till Texas, där han känner sig mer hemma. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Bakom stämningen står en grupp aktieägare.

Musk anklagas för att ha agerat vilseledande och marknadspåverkande när han 2018 twittrade att han övervägde köpa ut elbilstillverkaren från börsen. Han sade sig också ha säkrat finansiering. Tilltaget skickade in Tesla-aktien i turbulens, handelsstopp och volatilitet.

Annons

Nu har advokater som företräder Musk och Tesla bett en domare i San Francisco att byta delstat och flytta den kommande rättegången till Texas.

Argumentationen går ut på att Musk sedan köpet av Twitter i höstas mött både folkliga protester och stora mängder negativ publicitet i Kalifornien. Det gör att det blir svårt att hitta en oberoende juryn, enligt advokaterna.

Förutom att Musk sparkat en stor del av personalstyrkan på Twitter har han irriterat många genom sina beslut och utspel om sociala medier-jätten.

Musks advokat Alex Spiro skriver till domstolen att potentiella jurymedlemmar indirekt eller direkt kan ha "berörts personligen" av "uppsägningarna från ett av hans företag", enligt CNBC.

Syftet med rättegången är att avgöra om Musks agerande påverkat aktieägarna, aktiekursen och om han i så fall är skadeståndsskyldig.

Elon Musk bor numera i Texas och har även flyttat Teslas huvudkontor från Palo Alto i Kalifornien till Austin i Texas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons