Annons
Nyheter

Musk inför rätta – riskerar miljardböter

Gjorde Teslachefen Elon Musk fel när han twittrade om att köpa ut företaget från börsen? På tisdagen inleds rättegången i San Francisco i Kalifornien där Musk riskerar att få betala ett miljardbelopp i skadestånd.
Ekonomi • Publicerad 17 januari 2023
Elon Musk i samband med ett besök i norska Stavanger förra året.
Elon Musk i samband med ett besök i norska Stavanger förra året.Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Kontroversernas man är åter på tapeten. Bakgrunden till rättegången är en historia fyra år bak i tiden, långt innan Musk köpte Twitter. Det var då han twittrade om att köpa ut Tesla från börsen i New York. "Funderar på att ta ut Tesla för 42 dollar (per aktie). Kapital säkrat", skrev Musk.

Beskedet fick inte helt oväntat att aktien att rusa men den rasade sedan lika snabbt. En rad investerare har nu valt att ta Musk till federal domstol då de anser att miljardären är ansvarig för den ekonomiska förlust som de drabbats av.

Har ifrågasatts

Annons

Själva rättegången har också omgärdats av ifrågasättanden av Musk själv som velat få den flyttad från Kalifornien till Texas, eftersom han ansett att juryn inte är opartisk. Musk hänvisar till att köpet av Twitter förra hösten möttes av stor kritik i delstaten.

Musk har redan betalat böter för sitt Twittertilltag i en separat rättsprocess till USA:s finansinspektion SEC och meddelade då att han klev av sin ordförandepost för Tesla. Rättegången i Kalifornien kan innebära mångmiljardböter för Musk enligt Adam Pritchard, juridikprofessor vid University of Michigan.

– Elon gillar en rejäl fight. Han har massor av pengar och uppenbarligen villig att ta en ordentlig risk, säger han till nyhetsbyrån Bloomberg.

Chocksänkte priserna

Rättegången kommer vid en högst oläglig tidpunkt för Teslas vd. Företagets aktie rasade under 2022. Och i skenet av hårdnande konkurrens på elbilsmarknaden sänkte företaget nyligen priserna kraftigt på sina modeller.

För Musk har det inneburit att hans personliga förmögenhet också har rasat från toppnivån på 340 miljarder dollar i november 2021, och nyligen fastställdes att han är den första personen i historien vars tillgångar krympt med mer än 200 miljarder dollar. Han kan heller inte längre titulera sig världens rikaste person.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons