Annons
Nyheter

Muammar Gaddafi tappar mark

Det libyska upproret kryper allt närmare huvudstaden Tripoli – där diktatorn Muammar Gaddafi uppges ha trappat upp sina egna säkerhetsstyrkor.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011

Flyktingar som tagit sig ut ur Libanon vittnade om helvetesliknande scener.

"Plundring, döda kroppar upphängda i elstolpar och militära fordon som forslar bort de döda." Så löd vittnesmålet från kanadensiske George, som just flytt från Libyen med ett turkiskt fartyg och tagit sig till hamnstaden Marmaris.

Annons

– Vi måste fokusera på dem som är kvar, sade han enligt The Guardian.

Nytt tal

Våldet till trots tyder samstämmiga medieuppgifter på att den 68-årige Gaddafi tappar mark, trots att han krampaktigt håller sig kvar vid makten. Senare på torsdagen skulle Gaddaffi tala till nationen från staden al-Zawiya, fem mil väster om Tripoli.

Revolten uppges blomstra i östra Libyen, och även göra framsteg i väst där många regeringssoldater ska ha bytt sida och anslutit sig till oppositionen. Egyptiska arbetare på flykt berättade att oppositionen nu kontrollerar staden Zuwara, 12 mil väster om Tripoli. Och Ahmed, en invånare i Benghazi i öst, säger på telefon till TT att de sista soldaterna och regimtrogna körts bort från staden och att man nu börjat söka igenom de "anläggningar" och byggnader som militär och säkerhetsstyrkor använt. Hjälpkonvojer från utlandet med bland annat medicin uppges också ha nått staden och dess sjukhus.

Trappar upp

Samtidigt skriver New York Times att Gaddafi förstärkt sina egna säkerhetsstyrkor, som leds av hans söner, i och omkring Tripoli. Enligt lokalbefolkningen kan horderna av tungt beväpnade män i udda uniformer tolkas som att ett avgörande om landets framtid är nära. Även Saadi Gaddafi, en av de sju sönerna, sade till Financial Times att förändringar kommer att ske i Libyens ledning. Hans far kommer dock att stanna som landsfader och nationell rådgivare, underströk han och lade till att hans bror Sayf al-Islam är i färd med att skriva en ny konstitution.

Sayf al-Islam själv talade i libysk tv på onsdagskvällen och underströk att allt var "normalt".

Samtidigt ökade kören av internationella fördömanden och flyktingar strömmade ut ur det sargade landet. Röda Halvmånen uppgav för AFP att över 5 000 människor flytt över gränsen till Tunisien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons