Annons
Nyheter

MTR svänger – stämmer inte lokförare

Ekonomi • Publicerad 27 september 2023
Många pendeltåg ställdes in när lokförare gick ut i en vild strejk i april. Arkivbild.
Många pendeltåg ställdes in när lokförare gick ut i en vild strejk i april. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson / TT

I protest mot att tågvärdarna togs bort på Stockholms pendeltåg gick 105 lokförare ut i en vild strejk i våras. Tågbolaget MTR svarade med att stämma samtliga 105 för att ha brutit mot kollektivavtalets fredsplikt.

Men nu drar MTR tillbaka alla stämningar utom tio, skriver tidningen Mitt i.

Annons

På fredag den 29 september ska ett första sammanträde hållas i målet. Att MTR nu drar tillbaka stämningsansökningarna beror på att de stämda lokförarna har sagt att så många som möjligt av dem tänker delta på sammanträdet. Något som skulle innebära ett stort personalbortfall för tågbolaget.

– Jag tycker att det optimala hade varit att samtliga hade förblivit stämda, ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Men jag förstår hur svårt ett sånt här beslut kan vara, för i andra vågskålen finns stockholmarnas möjlighet att ta sig till jobbet på fredag, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen till tidningen.

I återkallelsen av stämningarna skriver Tågbolagen att det skadestånd som MTR kan förväntas erhålla inte står i proportion till den stora trafikstörning som skulle bli effekten om alla de stämda lokförarna deltog på sammanträdet i stället för att köra tåg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons