Annons
Nyheter

MP står fast vid Afganistanstyrkan

MP:s språkrör Peter Eriksson förtydligar nu att samarbete med regeringen handlar om flykting-och asylpolitiken och inte om den svenska Afghanistanstyrkan.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010

Enligt Eriksson kommer de rödgröna att lägga fram en gemensam motion i riksdagen om Afghanistanstyrkan, grundad på den rödgröna överenskommelsen.

– Det är ju vår linje som de andra två partierna gått med på och jag utgår från att den rödgröna överenskommelsen ligger fast, säger han till TT.

Annons

Eriksson konstaterar att det innebär att regeringen kan få problem med den frågan eftersom Sverigedemokraterna också vill dra tillbaka styrkan.

– Men vi kan inte låta bli att driva vår egen politik bara för att Sverigedemokraterna tycker likadant, säger han.

Väntat av MP enligt C

Miljöpartiets kontakt med statsministern om eventuellt samarbete om flykting- och invandringspolitik visar, hävdar Centerledaren Maud Olofsson, lite hur MP tänker.

– De är helt uppenbart beredda att lämna det rödgröna samarbetet, säger hon.

Olofsson anser att det nu är upp till de rödgröna och Mona Sahlin att avgöra om Sverigedemokraterna ska få något inflytande i riksdagen.

– Det är ju bara om de rödgröna gör upp, som Sverigedemokraterna kan få något inflytande, säger hon och undrar hur de rödgröna tänker agera när det gäller propositionen om den svenska Afghanistanstyrkan och, före det, vem de ska stödja som riksdagens talman.

Asyl-och flyktingpolitiken är speciell, trots att det finns en rödgrön överenskommelse, eftersom det handlar om att förhindra Sverigedemokraterna från att urholka den generösa och humana svenska politiken, enligt Peter Eriksson.

– Vi hade förberett ett regeringsalternativ och förlorat. Det kan inte innebära att allt är skrivet i sten, säger han.

Ohly: "Det hänger inte ihop"

Annons

V-ledaren Lars Ohly håller inte med om det.

– Jag förutsätter att vi bör vårda alla överenskommelser som vi gick till val på och att vi lägger fram förslag om dem i riksdagen, säger han till TT.

Det går inte att samtidigt vårda överenskommelserna och göra upp med regeringen, enligt Ohly.

– Det hänger inte ihop, säger han.

– På migrationspolitikens område har vi en överenskommelse som V och MP har anledning att vara stolta över, fortsätter Ohly.

– Den migrationspolitik som regeringen fört har varit oerhört hård, kall och rättsosäker, säger Ohly.

Han påminner om att den rödgröna överenskommelsen ligger nära den politik som Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna stod för innan de gick in i regeringen.

– Vill man göra upp bör man utgå från den rödgröna överenskommelsen, säger han.

Men Peter Eriksson avfärdar det som icke realistiskt eftersom det finns en alliansregering, som det inte går att bortse från.

– Det är svårt att skapa egna verkligheter som ligger vid sidan om det. Dilemmat är att det finns en risk för att Sverigedemokraterna ges ett orimligt inflytande, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons