Annons
Nyheter

MP: "Sluta skyll ifrån dig, Björklund"

– Jan Björklund måste någon gång sluta att skylla ifrån sig, säger Miljöpartiets skolpolitiske talesperson Mats Pertoft.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Han hävdar att regeringen visst bidragit till att en större andel 16-åringar inte klarar betygsspärren till gymnasiet. Lärartätheten i grundskolan sjönk nämligen förra läsåret, jämfört med de tre föregående läsåren.

– Det som hände när finanskrisen slog till var att regeringen vägrade ge kommunerna besked om ökade statsbidrag. Det tvingade kommunerna till mycket drastiska nedskärningar, bland annat i skolan. Man sade upp lärare, för annars hade man inte fått ekonomin att gå ihop. Därför har Björklund inte tagit sitt ansvar, han har bidragit till att lärartätheten har minskat i svensk skola för första gången sedan 90-talskrisen, säger Pertoft.

Annons

De rödgröna har i sin valplattform utlovat en ökad lärartäthet från förra läsårets 8,2 lärare per 100 elever till 9,0.

Lärartätheten i grundskolan ökade från 7,9 och 8,1 under den förra mandatperioden. När den nuvarande regeringen tog över låg lärartätheten på 8,3, ökade till 8,4 för att sedan sjunka till 8,2 per 100 lärare förra läsåret.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons