Annons
Nyheter

Mordplaner i chattar ska kriminaliseras

Polis och åklagare kommer inte åt kriminella som diskuterar mordplaner i chattar.
Lagen är föråldrad enligt regeringen som nu tillsätter en utredning.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och åklagaren Lise Tamm, som efter sommaren blir regeringens utredare.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och åklagaren Lise Tamm, som efter sommaren blir regeringens utredare.Foto: Lars Schröder/TT

Flera exempel finns där kriminella öppet diskuterat mordplaner och rekognoscerat offer i chattar – där personerna inte kunnat dömas.

– I chattarna beskrivs i detalj att en person ska mördas, man åker runt och spanar och kollar upp var han är, "han har den röda bilen, åk dit", och så vidare, säger Lise Tamm, åklagare med mångårig erfarenhet av att arbeta mot grov organiserad brottslighet.

Annons

– Det har domstolarna inte ansett som stämpling, man anser inte att man "kommit överens".

En tydlig lucka som visar att lagen, som inte ändrats sedan 1960-talet, blivit föråldrad, anser Tamm.

– Då fanns inte Encrotelefoner, då fanns inte internet.

"Stoppa innan ägt rum"

Hon blir nu regeringens särskilda utredare och ska undersöka hur straffansvaret för de så kallade osjälvständiga brottsformerna ska utökas. Det handlar bland annat om försök, förberedelse och stämpling till brott.

Målet är att fler i "gängens kraftfält" ska dömas, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Hur många det skulle kunna handla om kan han inte säga. Men han påpekar att polisen bedömt att 30 000 ingår i kriminella nätverk i Sverige.

– Ett fåtal utför de grövsta brotten, men väldigt många andra är delaktiga. Det är den gruppen det här greppet tar sikte på, säger han.

TT: Polisen har fullt upp med skjutningarna. Hur ska de hinna fokusera på den här typen av brott?

– Det här är viktigare för här stoppar du det innan det har ägt rum, säger Lise Tamm.

– Vi vill inte ha Farsta – vi vill stoppa dem innan Farsta.

Dröjer innan lagen är på plats

Annons

Utredningen ska redovisas i september 2024, och Gunnar Strömmer räknar med att lagen kan vara på plats under första halvåret 2025.

Lise Tamm skulle även vilja se skärpta påföljder.

– Planerar man ett mord i detalj är det klart att det ska vara värt mer än om man förbereder en stöld. Jag får se hur vi ska lägga upp det.

Frågan om straff för så kallade "otjänliga försök" bakas också in i utredningen. Poliser och åklagare har varit upprörda sedan Högsta domstolen nyligen friade två personer från försök till vapenbrott sedan polisen bytt ut skarpa vapen i ett förråd mot en attrapp.

Fakta: Punkt i Tidöavtalet

Att utreda de osjälvständiga brottsformerna var en av punkterna i regeringsunderlaget Tidöavtalet, tillsammans med kriminaliseringen av deltagande i kriminella gäng.

Men för att göra det sistnämnda behövs ändringar i den grundlagsskyddade föreningsfriheten – och för att ändra i grundlagen måste man vänta till efter nästa val.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons