Annons
Nyheter

Morddömd nynazist tog gisslan i tyskt fängelse

Tyskland • Publicerad 13 december 2022
Poliser i Halle i samband med attentatet i oktober 2019. Arkivbild.
Poliser i Halle i samband med attentatet i oktober 2019. Arkivbild.Foto: Sebastian Willnow/AP/TT

En morddömd högerextremist har övermannats efter ett gisslandrama i ett tyskt fängelse, rapporterar public service-kanalen Mitteldeutscher Rundfunk. Samma man gick för tre år sedan till attack mot en synagoga i Halle, i vad åklagare beskrivit som "det mest vedervärdiga antisemitiska dådet sedan andra världskriget".

30-åringen tog vid 21-tiden på måndagskvällen två kriminalvårdare som gisslan på anstalten Burg i närheten av Magdeburg. Kort därpå kunde han övermannas i en stor polisinsats, och skadades då. Kriminalvårdarna är oskadda, men har tagits omhand.

Gärningsmannens motiv till gisslantagandet var enligt tyska myndigheter att försöka ta sig ut ur fängelset, där han avtjänar ett livstidsstraff med säkerhetsförvaring för attentatet i Halle i oktober 2019. 30-åringen misslyckades då med att ta sig in i den judiska gudstjänstlokalen, och sköt i stället ihjäl en förbipasserande kvinna och en man på en kebabrestaurang.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons