Annons
Nyheter

Moderatfusk kan öka politikerförakt

Fusket i Moderaternas provval i Stockholm riskerar att öka politikerföraktet.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2010

– Det är viktigt att Moderaterna reder ut frågan, gärna genom en oberoende utredare, säger statsvetare Ulf Bjereld till TT.

Han tror inte att affären kommer att påverka valrörelsen nämnvärt men den kan ytterligare stärka grunden för missnöjespartier. Ulf Bjereld, som själv är aktiv socialdemokrat, ser bakgrunden till problemen i partiernas sviktande folkrörelseförankring.

Annons

– Partierna i Sverige har under flera år haft problem med sjunkande medlemstal och sviktande folkrörelseförankring. Därigenom har de fått allt svårare att fullgöra sin roll som en länk mellan staten och medborgarna, säger han.

– I en allt mer individualiserad tid söker sig allt färre medborgare till kollektiva rörelser med ideologier som gör anspråk på att tacka in alla samhällsfrågor. Partierna har försökt hantera denna utveckling bland annat genom ett ökat inslag av personval. Men den här typen av affärer bidrar ju också till att undergräva legitimiteten även i personvalen, säger Bjereld.

Hans kollega vid Göteborgs universitet, professor Henrik Oscarsson, anser att det just är personvalssystemet som måste ändras.

– Vad som kan göras är förstås att reformera personvalssystemet så att det inte finns några spärrar där. Då ökar väljarnas makt över vilka personer som blir valda, säger han till TT.

Normalt deltar cirka 30 procent i Moderaternas provval, som i hög grad avgör placeringen på riksdagslistorna. Men även om det är ett litet antal, så är det ändå fler än om den lokala partieliten skulle bestämma vem som ska stå på listorna, anser Oscarsson.

En annan lösning på problemet vore att införa ett slags primärvalssystem, som övervakas lika noggrant som vanliga riksdagsval.

– Problemet är att detta förutsätts vara partiernas autonomi, frihet och ansvar. Och så bör det nog förbli. De partier som genomför dåliga provval kan förstås bestraffas av väljarna enligt logiken: om partiet inte klarar av att hantera sin egen nomineringsprocess, hur ska de då kunna vara med och styra ett helt land? säger Henrik Oscarsson.

Även i Miljöpartiet, som är ett av få partier som ser en medlemstillströmning, är det vanligt med provval. Partiet har i dag ingen regel om att medlemmar ska betala sin medlemsavgift själv. Partisekreteraren Agneta Börjesson uppger att hon funderat på om en sådan regel bör införas.

– Det kan vara rimligt att man har den typen av koll, säger hon.

– Tänk om någon galning skulle sms:a in en massa underliga namn. Bara att den möjligheten finns känns ju inte bra.

Annons

Provval förekommer knappt i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Socialdemokraternas presschef Fredrik Kornebäck påpekar att det visserligen inte är förbjudet att hålla provval, men att det bara är någon enstaka avdelning som använt sig av det.

– Nästan alla följer gammal arbetarrörelsetradition, där man har en valberedning och så samlas man för att ta beslut om förslag till vallista, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons