Annons
Nyheter

Mobilprat i bil endast i Sverige

Sverige är det enda landet i Europa där det är tillåtet för en bilförare att prata i mobilen utan handsfree under körning.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010
Foto: Tor Richardsen/Scanpix

Motormännen vill ha en lagändring. Regeringen säger nej.

Motormännen hävdar att människor blir skadade eller dör i trafiken därför att bilföraren pratar i mobilen. Det handlar om så många som 15-20 personer per år.

Annons

– Att Albanien blev det näst sista landet som förbjöd mobil vid ratten säger kanske något, säger Maria Spetz, vd för Motormännen, till TT. Organisationen vill ha svar från politikerna varför inte Sverige gör som Albanien och alla andra, och får ett svar direkt av infrastrukturministern Åsa Torstensson (C).

Regeringen tänker inte inför några förbud för vanlig mobil bakom ratten.

– Jag står fast vid min uppfattning att det inte är bevisat att det skulle hjälpa att använda handsfree, säger Torstensson till TT i samband med Trafiksäkerhetsdagarna i Tylösand.

– Då måste man förbjuda hela momentet med telefonsamtal och jag är inte beredd att gå så långt.

Fast att sms:a vid ratten är olämpligt, tycker ministern.

– Det vore logiskt att man inte får sms:a när man kör, men hur ska man kunna följa upp det, undrar hon?

– Samma sak med gps, hur ska polis och rättsväsende kunna kontrollera det?

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons