Annons
Nyheter

Mobilen öppet mål för hackare

En mobiltelefon är i dag en liten dator – och det har öppnat upp en jättemarknad för telefonhackare. Experter varnar nu för en våg av attacker som ingen är beredd på.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010
Foto: Jessica Gow / SCANPIX

När mobiltelefonerna tog ett kliv närmare datorerna fick de säkerhetsproblemen på köpet. Samma faror som lurar när du använder en dator hotar nu din mobiltelefon, något som få tänker på.

– Folk förstår inte det här, de tror att det är som förr där bara den med telefonen i hand kunde styra den, säger Jonas Thambert på Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic.

Annons

Samvete sätter gräns

Farorna är många. Förutom "vanliga" hot mot datorer som kapningar eller smygläsning erbjuder telefonen stora möjligheter för en illvillig programmerare. Till skillnad från de flesta datorer har telefonen en koppling till telefonnätet där man lätt kan ringa upp dyra betalnummer eller skicka betal-sms utan att det syns. Dessutom betalas allt fler tjänster med telefon – men om du kan betala parkeringsavgiften med din nya telefon så kan också någon annan göra det.

Jonas Thambert är övertygad om att vi kommer att se allt fler attacker mot telefoner. Inte minst när 4G-nätet börjar användas och telefoner konstant är uppkopplade mot internet. Om man vet hur man bygger ett litet program, en så kallad "app", så kan man också bygga ett skadligt program som kan göra allt den riktiga användaren kan göra med sin telefon.

– Kan du programmera är det bara samvetet som sätter gränserna.

Mindre än en timme

Alexander Georgii-Hemming Cyon är en av personerna bakom företaget Appr Software. Han säger att det inte finns några tekniska hinder för att bygga en funktion som i smyg skickar betal-sms till en okänd mottagare.

– Det går snabbt att göra. Om antennen används för att skicka iväg sms väljer jag som programmerare själv om det ska synas eller inte.

Men få appar döljer än så länge faror. Förutom moraliska och juridiska hinder kan seriösa företag eller vanliga privatpersoner spåras. Alexander Georgii-Hemming Cyon säger att få ens skulle komma på tanken att bygga ett skadligt program.

– Att fråga varför få gör detta är som att fråga varför de flesta inte rånar någon. Det skulle aldrig falla gemene man in att bygga en sådan här app.

Tips till mobilägaren

Titta noggrant på vilka funktioner appen vill ha tillgång till och fråga dig om de är rimliga. Ett spel som ber om tillgång till GPS:en kan vara ett skäl att bli misstänksam.

Farligare appar är de vars oönskade funktioner är besläktade med sådana som du faktiskt vill ha. Skriv-appar kan till exempel spara allt som knappas in i telefonen.

Så kallade "jailbreakade" Iphone-telefoner eller "rootade" Android-telefoner ger användaren större tillgång till funktioner. Samtidigt får hackare större möjligheter att missbruka telefonen.

Populära applikationer är ofta säkrast eftersom användare diskuterar programmen på internet. (TT)

Det här är en app

Appar, eller applikationer, är små nyttoprogram som kan laddas ned och användas i nyare telefoner. App är en förkortning av engelskans application software som betyder tillämpningsprogram.

Precis som dataprogram kan appar ha oönskade funktioner. Exempel har varit betal-sms som skickas i smyg eller spel som med hjälp av GPS:en talat om var telefonen är. Allvarligare attacker som att kapa och fjärrstyra en telefon har visat sig vara möjliga.

Apple har hårdare kontroll över vilka appar som kan laddas ner på en Iphone än vad Google har över Android-systemet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons