Annons
Nyheter

Misstänkt polismördare inte psykiskt sjuk

Den 17-årige pojke som misstänks ha mördat en polisman i Göteborg bedöms inte vara allvarligt psykiskt sjuk. Det visar en mindre undersökning som Rättsmedicinalverket gjort, .
Brott • Publicerad 7 september 2021
Blommor och ljus vid platsen för polismordet i Biskopsgården ett par dagar efter dådet.
Blommor och ljus vid platsen för polismordet i Biskopsgården ett par dagar efter dådet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bedömningen gäller både för tiden vid mordet den 30 juni, och under den pågående häktningstiden. Både åklagaren och pojkens advokat ville att han skulle genomgå utredningen, som ibland kallas "liten rättspsykiatrisk undersökning".

Kammaråklagare Linda Wiking säger till GT att hon sannolikt inte kommer att begära en större psykiatrisk undersökning av 17-åringen.

Annons

Men Rättsmedicinalverket håller dörren öppen: "Det som skulle kunna tala för att ändå genomföra en rättspsykiatrisk undersökning är brottets höga straffvärde och karaktär", skriver man i den mindre utredningen, enligt GT.

Polismannen sköts till döds i stadsdelen Biskopsgården sent en vardagskväll, när han stod och pratade med några personer. 17-åringen greps två dagar efter skjutningen. Han är misstänkt för bland annat mord.

17-åringen har tidigare dömts för ett mordförsök som skedde 2019. Polisen misstänker att den person som utsattes för mordförsöket också var den egentliga måltavlan vid skottlossningen i juni. Polismannen blev troligen träffad av misstag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons