Annons
Nyheter

Misstänkt mutaffär i Göteborg växer

Mutskandalen i Göteborg växer. Personer vid ytterligare tre kommunala bostadsbolag i Göteborg misstänks för att tagit emot mutor från privata byggföretag.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010

Statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten mot korruption har dragit igång tre nya förundersökningar kring tre andra kommunala bostadsbolag.

Sedan i våras utreds misstänkta mutaffärer inom dels idrotts- och föreningsförvaltningen, dels inom Familjebostäder. Nu har statsåklagaren funnit ytterligare uppgifter. Flera personer är inblandade, enligt Schultz, men han kan inte säga hur mycket pengar det rör sig om.

Annons

– Det har dykt upp flera anmälningar de senaste dagarna som innehåller substans nog. Och de beskriver ungefär samma förhållanden som togs upp i Uppdrag Granskning och som då ledde till att jag inledde förundersökning, säger Nils-Erik Schultz till TT.

Brottsmisstankarna gäller misstänkt mutbrott, trolöshet mot huvudman och bedrägerier.

– Det är kommunala organ på ena sidan och privata byggföretag på den andra.

När muthärvan växer till flera bolag växer naturligtvis också skaran av misstänkta. Men hur många som till syvende och sist delges misstanke om brott är ännu oklart.

Muthärvan i Göteborg Förundersökningen om misstänkt grovt mutbrott startades av statsåklagare Nils-Erik Schultz den 29 april efter uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning.Utredningen gäller mutbrott, trolöshet mot huvudman och bedrägeri, samtliga misstänkta brott bedöms som grova.Ännu har ingen person officiellt delgivits misstanke om brott. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons