Annons
Nyheter

Misstänkt kemiskt medel på IS-raket

Irak (TT-AFP) • Publicerad 22 september 2016
Staden Qayyarah i Irak.
Staden Qayyarah i Irak.

En raket som avfyrats av IS mot amerikanska styrkor i Irak kan ha innehållit ett kemiskt stridsmedel.

Ingen skadades i attacken nära ett flygfält vid staden Qayyarah, och ingen verkade ha utsatts för den misstänkta senapsgasen, uppger en anställd på det amerikanska försvarsdepartementet.

Annons

Flera hundra amerikanska soldater samarbetar med Irak för att stärka flygfältet inför en offensiv mot IS-kontrollerade Mosul.

Källan, som är anonym, säger att raketen exploderade på basen under en attack. När soldater inspekterade materialet hittades en misstänkt, tjärliknande, oljig substans som testades och i inledningsskedet verkade vara senapsgas. Ett andra test var negativt och ett tredje prov har nu skickats till ett laboratorium för definitiv analys.

För en dryg vecka sedan förstörde den USA-ledda koalitionens krigsflygplan en fabrik som IS har använt för att framställa kemvapen i.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons