Annons
Nyheter

Misstänkt dubbelmördare psykiskt sjuk

Den unge man som misstänks ha mördat två familjemedlemmar i Luleå tidigare i år lider av en allvarlig psykisk störning, enligt en rättspsykiatrisk undersökning.
Brott • Publicerad 2 juni 2023
Bilder från villaområdet i Luleå där två personer hittats döda i mars. Arkivbild.
Bilder från villaområdet i Luleå där två personer hittats döda i mars. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Mannen led enligt det rättspsykiatriska utlåtandet av en allvarlig psykisk störning både när morden begicks och när undersökningen genomfördes.

Den rättsmedicinska undersökningen, som genomförts av Rättsmedicinalverket, följer på en mindre så kallad paragraf sju-undersökning som pekade på att mannen kunde vara psykiskt sjuk.

Annons

Det var i mars som polisen larmades till ett villaområde i Luleåstadsdelen Svartöstaden, där en ung man och en kvinna hittades döda. Den misstänkte, en 19-årig man, greps utomhus i anslutning till platsen. Enligt polis och åklagare tillhör alla tre samma familj.

Den misstänkte mannen erkände morden i de första förhören. Han har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord sedan den 10 mars.

"Ärendet berör en familj om fyra personer som är bosatta på brottsplatsen. Ingen utomstående är misstänkt för brott. En man och en kvinna i familjen är avlidna och en 19-årig man är misstänkt för brott. Pappan i familjen är vittne till delar av händelseförloppet och själv målsägande för ett grovt olaga hot", har kammaråklagare Åsa Valter tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren mördades offren med ett vasst tillhygge.

I den rättspsykiatriska undersökningen görs bedömningen att mannen är i behov av rättspsykiatrisk vård.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons