Annons
Nyheter

Missnöje i Norge med dyra stridsflyg

Norge får betala betydligt mer för sina stridsflygplan av typen F-35 än Finland. Avslöjandet har väckt ilska bland politiker i stortinget.
Norge • Publicerad 5 januari 2022
Prislappen för amerikanska F-35-plan från Lockheed Martin är högre för Norge än för Finland. Arkivbild
Prislappen för amerikanska F-35-plan från Lockheed Martin är högre för Norge än för Finland. ArkivbildFoto: Michel Euler/AP/TT

Finland beslöt i december att välja jaktplanet F-35 framför svenska Jas Gripen. Nu visar det sig att Finland betalar i snitt 1,3 miljarder norska kronor per flygplan jämfört med Norges pris på 1,74 miljarder Flera partier i Norge kräver svar på frågan hur avtalet med Lockheed Martin kunde bli så mycket dyrare för norrmännen.

Vänsterpartiet Rödts ledare Bjørnar Moxnes säger att Norge aldrig borde ha valt F-35. Han pekar på Wikileaks-avslöjanden om stora påtryckningar för att 2008 få Norge att välja det amerikanska planet.

Annons

– Att amerikanerna även har lurat Norge genom att kräva många miljarder mer för flygen än vad andra länder får betala är ett slag i ansiktet på Norge och understryker behovet av att granska hela skandalköpet, säger han.

Høyres försvarspolitiska talesperson Hårek Elvenes tycker det är naturligt att priset på planen har gått ner i takt med ökad produktion, men vill ändå ha besked av försvarsministern om varför Finland får ett lägre genomsnittspris.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons