Annons
Nyheter

Dödstal stiger efter katastrofdygn i Medelhavet

Två båtar med totalt runt 140 personer ombord har sjunkit i grekiska vatten. Hittills har landets kustbevakning hittat 21 kroppar i vattnet, 16 av dem unga afrikanska kvinnor.
Över 20 personer saknas fortfarande.
Medelhavet • Publicerad 6 oktober 2022
Räddningsarbetare och lokalinvånare arbetar för att rädda en migrant på ön Kythira efter att en segelbåt gått på grund i hårt väder.
Räddningsarbetare och lokalinvånare arbetar för att rädda en migrant på ön Kythira efter att en segelbåt gått på grund i hårt väder.Foto: Ippolytos Prekas/kythera.news/AP/TT
Kvinnor som räddats ur vattnet får vård på ön Lesbos.
Kvinnor som räddats ur vattnet får vård på ön Lesbos.Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT
I hårt väder sjönk två båtar i den grekiska övärlden, en intill ön Kythira och en nära Lesbos.
I hårt väder sjönk två båtar i den grekiska övärlden, en intill ön Kythira och en nära Lesbos.Foto: Johan Hallnäs/AP/TT

I det ena fallet rör det sig om en båt med omkring 40 migranter ombord som sjunkit utanför ön Lesbos. Där har tio personer räddats ur vattnet, samtidigt som några för egen maskin lyckades klättra upp på klippor i området. 13 personer saknas fortsatt, enligt den grekiska kustbevakningen.

– Kvinnorna som räddades befann sig i paniktillstånd, så vi försöker fortfarande reda ut vad som har hänt, säger kustbevakningens talesperson Nikos Kokkalas i statlig tv.

Firades upp med rep

Annons

I det andra fallet gick en segelbåt med omkring 95 migranter ombord på grund och sjönk sent på onsdagen nära ön Kythira, betydligt längre sydvästerut i den grekiska övärlden. Där har 80 personer kunnat räddas ur vattnet, rapporterar AP, merparten av dem från Iran, Irak och Afghanistan. Ett tiotal saknas.

– Vi kunde se båten slå mot klipporna och människor som klättrade upp på dem för att rädda sig själva. Det var en ofattbar syn. Alla boende här tog sig ned till hamnen för att försöka hjälpa till, säger Kythirabon Martha Stathaki till nyhetsbyrån.

Räddningsarbetet försvårades av hårt väder med kraftiga vindar. Dramatiska scener utspelade sig på Kythira under morgontimmarna, där brandmän och lokalinvånare med rep försökte fira upp människor längs med branta klippor ur det mörka vattnet. På bilder från ön syns livlösa kroppar flyta i vattnet bredvid bråte från den sönderslagna båten.

Rutt mot Italien

Merparten av migranterna som anländer till Grekland reser från närbelägna Turkiet, men människosmugglare har de senaste månaderna ändrat sina rutter för att undvika de hårdast bevakade vattnen längs den turkiska kusten.

Kythira, runt 40 mil väster om Turkiet, ligger längs den rutt som smugglarna ofta använder för att ta migranter direkt till Italien.

"Akut uppmaning till Turkiet att vidta omedelbara åtgärder för att förhindra alla olagliga avfärder under stränga väderförhållanden", skriver Greklands migrationsminister Notis Mitarachi på Twitter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons