Annons
Nyheter

Miljön i fokus vid prinsbesök i USA

Storbritanniens prins William träffade USA:s president Joe Biden och deltog vid en prisgala i Boston, som blev kulmen på ett tredagarsbesök i landet.
Storbritannien/USA • Publicerad 3 december 2022
Prins William and Kate anlände till den andra upplagan av Earthshot Prize Awards.Foto: Mary Schwalm/AP/TT

Prinsen delade ut sitt miljöpris Earthshot, som han säger har inspirerats av John F Kennedys tal om att landa på månen.

Priset på 1 miljon pund vardera (12,7 miljoner kronor) delades ut till fem pristagare. Årets vinnare var ett litet företag som arbetar med biobränsleugnar i Afrika, ett brittiskt företag som gör nedbrytningsbara förpackningar av sjögräs, ett växthuskoncept för att öka grödorna på små bondgårdar i Indien, en teknik för att förvandla koldioxid till sten i Oman och en australisk satsning på att utbilda medlemmar ur ursprungsbefolkningen till naturvårdare.

Annons

– På samma sätt som rymdansträngningen för sex årtionden sedan skapade jobb, gav ekonomin en knuff och ledde till hopp kan lösningarna som föds ur årets Earthshotvinnare göra det, sade prinsen, som verkar anta en informell roll inom det brittiska kungahuset som familjens miljöförespråkare.

Även kung Charles har ett brinnande miljöintresse, liksom hans far, den framlidne prins Philip, hade. Under sin tid som prins höll kung Charles flera uppmärksammade tal inom ämnet. Men nu när han är monark väntas han vara mer försiktig med sina uttalanden, i linje med tradition och regler om att monarken ska hålla avstånd i politiska frågor.

Det var ingen brist på stjärnglans vid galan, med artisten Ellie Goulding, och prisutdelare som skådespelarna Rami Malek och Shailene Woodley. Billie Eilish uppträdde via länk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons