Annons
Nyheter

"Militärt automatvapen" i Farstaskjutningen

Skytten i Farsta använde sig av ett militärt automatvapen, enligt polisen. Nu är utredarnas fokus att förstå motivet, säger polismästare Max Åkerwall på en pressträff i Farsta centrum.
– Vi är tämligen säkra på att rätt personer är frihetsberövade.
Brott • Publicerad 11 juni 2023
Polismästare Max Åkerwall håller pressträff på plats i Farsta centrum angående lördagskvällens skjutning.
Polismästare Max Åkerwall håller pressträff på plats i Farsta centrum angående lördagskvällens skjutning.Foto: Fredrik Persson/TT

Dagen efter lördagens skjutning i Farsta centrum, där en pojke i 15-årsåldern dödades och ytterligare tre skadades, höll polisen en pressträff i stadsdelen. Polismästare Max Åkerwall beskriver det som inträffat som "väldigt turbulent".

– På platsen här har det varit väldigt turbulent, och vi har stor respekt för den oro som många människor har känt. Allmänheten har fått tagit skydd på olika sätt, säger Åkerwall.

Kända av polisen

Annons

– Det är ett militärt automatvapen som har använts och ett stort antal skott som avlossats på platsen och därmed en stor risk för allmänheten att hamna i den formen av eldgivning.

De två anhållna männen är väl kända av polisen, hemmahörande i Stockholm och i 20-årsåldern.

– De förekommer i våra polisiära system och vi håller på med ett massivt kartläggningsarbete, säger Åkerwall.

"Grumlig bild"

– Vi har väldigt goda vittnesiakttagelser från brottsplatsen och vi är tämligen säkra på att rätt personer är frihetsberövade.

TT: Vet ni vem skytten var ute efter?

– Nej, det är det här som är det primära för oss. Det viktigaste vi jobbar med nu är att undersöka motivbilden. Så fort vi har den klar kommer det att bli lättare för oss att lägga hela pusslet. Just nu har vi en grumlig bild av vem eller vilka som var tilltänkta för den här skjutningen, säger Åkerwall.

Oklar koppling

Polisen känner just nu inte till om de fyra personer som träffades av skotten har någon koppling till varandra.

Under helgen har flera skjutningar inträffat i Stockholmsområdet, däribland i Solna och i Jordbro. Polisen kan heller inte uttala sig om det finns någon koppling mellan de enskilda dåden.

– Det är generellt inte isolerade händelser nuförtiden. Det finns allt som oftast olika kopplingar till tidigare händelser, säger Åkerwall.

Till följd av händelserna i Farsta har polisen satt upp extra övervakningskameror på torget, och uppger att fler kameror kommer att placeras ut vid "strategiska" platser i Stockholmsområdet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons