Annons
Nyheter

Militärkupp i Niger

Nigers regering har störtats. President Mamadou Tandja har gripits i en militärkupp ledd av majoren Adamou Harouna, uppgav militära källor på torsdagskvällen.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2010

Hela dagen hade huvudstaden Niamey genljudit av explosioner och kraftig skottlossning i vad som redan från början antogs vara en kupp. Vittnen sade att skjutandet främst ägde rum vid presidentpalatset och att flera döda soldater hade förts till bårhus. Rök sågs stiga från presidentpalatset.

Landets statliga radio Voix du Sahel övergick till att bara spela militärmusik. Det påminner om händelseförloppet vid tidigare kupper i Niger 1974, 1996 och 1999.

Annons

En reporter som tog sig till området såg att soldater gått i ställning och att kringliggande gator låg öde. Innan han kördes bort av en soldat såg han ett bepansrat trupptransportfordon rulla ut genom palatsgrindarna.

Ett vittne med arbetsplats mittemot palatskomplexet sade att skott avlossades direkt mot presidentens kontor.

Gardet deltog

Under kvällen rapporterades att såväl presidenten som regeringen hölls fångna av kuppmännen.

Den 71-årige Mamadou Tandja har suttit vid makten i över ett årtionde. I augusti förra året förlängde han sin mandatperiod genom en omstridd folkomröstning efter att ha upplöst både parlamentet och författningsdomstolen. Sedan dess har Niger varit diplomatiskt isolerat från omvärlden.

Presidentens eget garde har nu, enligt en fransk diplomat på plats, deltagit i kuppen.

Utvinner uran

Franska medborgare – omkring 1 500 i Niger, som tidigare var fransk koloni – råddes att hålla sig inomhus. En av dem, Claire Deschamps, sade att ljudet av automatvapen började vid lunchtid och följdes av kraftiga detonationer.

– Huset skakade. Det pågick utan avbrott en halvtimme, sade hon.

Niger är en av de primära urankällorna för den statskontrollerade franska atomenergikoncernen Areva, som också uppges vara det fattiga Nigers största privata arbetsgivare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons