Annons
Nyheter

Militären: Fria val om sex månader

Mubarak är störtad, men kraven på att militären ska omsätta löften i handling har skallat. På söndagen prickade armén, i ett enda svep, av nästan hela den akuta kravlistan. Parlamentet upplöses, konstitutionen upphävs – och inom sex månader planeras fria val.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2011
Alla var inte beredda att ge sig av. Ett antal demonstranter stannade kvar på torget.
Alla var inte beredda att ge sig av. Ett antal demonstranter stannade kvar på torget.Foto: Hussein Malla

Det första dammet efter president Mubarak hade börjat lägga sig. Vid upprorets nav på Befrielsetorget började arbetet med återställa skådeplatsen för mer än två veckor av protester. På torget har demonstranterna kämpat, tillbett, skrattat – och gråtit, både i bitter besvikelse och euforisk glädje.

Bassem Samir, politisk aktivist, säger till TT i telefon att något har förändrats. Tidigare fick skräpet ligga, men när man nu sopar undan plakat och bråte är det nya Egypten man gör plats för, och alla vill vara med.

Annons

– Det finns en känsla av att det är vårt land, den känslan fanns inte förut. Man kände tidigare att det här var någon annans land, Mubaraks land – inte vårt.

Men inte alla var beredda att ge sig av. Ett antal demonstranter stannade kvar på torget, fast beslutade att se konkreta bevis för att militären arbetar mot fria val. På eftermiddagen kom också ett uttalande som många kunde acceptera: parlamentet upplöses, konstitutionen upphävs och Egypten ska se fria val om drygt ett halvår.

Esraa Abd El Fattah, framstående nätaktivist i 25 januari-rörelsen, säger till TT att hon gläds av militärens uttalande, men att man nu måste skriva nya lagar och lägga grunden för ett fria val.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Armens senaste uttalande är fantastiskt, och utifrån det tror vi att val kommer snart, inom ett par månader. Men innan dess måste vi organisera det, eftersom det gamla systemet är ruttet och kan gynna den gamla regimen.

Hon säger att hon oroar sig för att den gamla regimen skall försöka återvända i ny skepnad, därför pågår ett intensivt arbete tillsammans med andra delar av oppositionen, armén och olika experter.

Wael Nawara, generalsekreterare i oppositionspartiet al-Ghad är mer försiktig. Han säger till TT att det finns gott i arméns uttalande, men att det saknar en tydlig plan. Militären har talat om ett halvår till val – om det finns ett parlament. Men det kräver i sin tur att partier funnits i minst ett år.

Nawara tänker sig till exempel ett övergångsstyre med avtrappning i flera steg, så att val kan hållas tidigare, något som inte finns i arméns plan:

– Militären har hjärtat på rätt plats, men de måste kanske tala med politiker för att förstå tanken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons