Annons
Nyheter

Löfven: EU måste skydda sin yttre gräns

Migration och läget på gränsen mellan Belarus och Polen står på dagordningen då EU:s stats- och regeringschefer möts för en andra toppmötesdag.
Torsdagens inledning på mötet dominerades av de höga energipriserna och en infekterad rättsstatskonflikt med Polen.
EU • Publicerad 22 oktober 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och deras 25 kolleger i kretsen av EU-ledare fortsätter i dag sitt toppmöte i Bryssel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och deras 25 kolleger i kretsen av EU-ledare fortsätter i dag sitt toppmöte i Bryssel.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

EU-ledarna undvek en nattmangling på toppmötets första dag, och knöt ihop säcken redan före midnatt. Då hade stats- och regeringscheferna fört en allvarlig men lugn diskussion om läget i Polen, som kretsar kring en färsk dom i landets författningsdomstol som ifrågasätter EU-rättens företräde framför polsk lag.

Statsminister Stefan Löfven (S) beskriver samtalen som "långa, men också lugna". Det finns en vilja att mötas, säger han till svenska journalister i Bryssel.

Annons

– Det är ett allvarligt läge, men diskussionen fördes i en ton som inte var oförsonlig. Det finns en vilja att hitta lösningar. Men grunden är att alla länder måste följa det regelverk vi är överens om, i den delen kan vi inte kompromissa.

Reglerade gaspriser

När det gäller gaspriserna, som också avhandlades under torsdagen, vill Spanien se mer handlingskraft från EU centralt, med gemensamma inköp och prisreglering. Bland de östeuropeiska länderna vill flera länder i stället se minskade klimatambitioner för att bromsa prisutvecklingen.

Ingen av de åtgärderna gillas av Sverige. Efter fem timmars diskussion och en sen arbetsmiddag vid tiotiden på kvällen lovade länderna att återkomma till frågan vid nästa toppmöte, i december.

Vill bygga mur

Fredagens dagordning handlar i stället om migration, och särskilt läget på gränsen mellan Polen och Belarus, där tusentals migranter från Mellanöstern och Afrika sedan slutet av sommaren har passerat. EU anklagar regimen i Minsk för att regissera det hela som en hämnd för sanktioner som riktats mot Belarus.

Polen är i full färd med att förbereda bygget av en gränsmur mot grannlandet, ett företag som inte var jättepopulärt bland EU-länderna när det var förre USA-presidenten Donald Trump som höll i taktpinnen.

Löfven: "Fullt naturligt"

Stefan Löfven vill inte gå in närmare på de polska planerna, men betonar att EU-gränsen måste värnas.

– När det här sker, när ett grannland till EU medvetet ser till att föra flyktingar till en gräns mot ett EU-land, då måste vi naturligtvis göra något för att skydda vår yttre gräns. Det tycker jag är fullt naturligt, säger han till TT.

Utöver de politiska diskussionerna väntas också någon form av avtackning av statsminister Stefan Löfven (S) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som båda ser ut att göra sitt sista toppmöte.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons