Annons
Nyheter

Migranter på norskt skepp sätts i karantän

Efter slagsmål och flera självmordsförsök är situationen ombord fartyget Ocean Viking desperat.
Nu låter Italien migranterna föras över till ett karantänskepp på Sicilien, .
Medelhavet • Publicerad 5 juli 2020
Migranter ombord räddningsfartyget Ocean Viking den 1 juli.
Migranter ombord räddningsfartyget Ocean Viking den 1 juli.Foto: Flavio Gasperini/AP/TT

I över en vecka har 180 migranter, däribland 25 barn, väntat på besked ombord det norskflaggade räddningsfartyget Ocean Viking utanför Sicilien. Både Italien och Malta har nekat dem att gå i hamn, delvis med hänvisning till covidpandemin.

Efter att flera slagsmål brutit ut och sex personer försökt begå självmord utlyste SOS Méditerranée, som har fartyget, på fredagen undantagstillstånd ombord.

Annons

Under gårdagen genomförde ett italienskt läkarteam hälsokontroller av migranterna och meddelade därefter att de på måndag får föras över till ett så kallat karantänskepp i Porto Empedocle på Siciliens sydkust.

Coronapandemin har försvårat ett redan utsatt läge för de människor som försöker korsa Medelhavet. Få länder är beredda att ta emot migranter av rädsla för att de kan vara smittade av viruset.

Ambulans i utryckning

Karantänskeppet Moby Zaza hyser även andra migranter i karantän, varav 200 människor enligt tidningen La Repubblica ska vara redo att lämna fartyget under söndagen.

Under coronavirusets utbrott i Italien i början av mars hölls hela fartyget Ocean Viking i karantän, vilket fick SOS Méditerranée och Läkare utan gränser (MSF) att rikta skarp kritik mot Italien.

"Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning", sade Michael Fark, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser på Medelhavet och i Libyen, i ett pressmeddelande.

"Covid-19 är ett legitimt folkhälsohot, men det får inte användas som ett rättfärdigande för att stoppa livräddande sök- och räddningsverksamhet till havs."

Stoppas i Libyen

Ombord Ocean Viking finns migranter från Nordafrika, Nigeria, Pakistan och flera andra länder som flytt över Medelhavet från Libyen.

Förra året försökte över 100 000 migranter korsa Medelhavet, enligt FN: s internationella migrationsorganisation IOM. Fler än 1 200 människor omkom under resan.

Siffrorna är de lägsta sedan IOM började föra statistik 2014. Ett skäl till att antalet migranter minskar är att färre lyckas lämna Libyens vatten, enligt Läkare utan gränser.

Migranter som stoppas av libysk kustbevakning förs tillbaka till landet, där de enligt Läkare utan gränser sätts i förvar med risk för tortyr, sexuella övergrepp och tvångsarbete. 2019 stoppade den libyska kustbevakningen över 8 000 migranter på Medelhavet innan de nått internationellt vatten.

Fakta: Ocean Viking

Räddningsfartyget Ocean Viking är ett 69 meter långt lastskepp som seglar under norsk flagg.

Skeppet drivs av SOS Méditerranée och genomför sök- och räddningsuppdrag på Medelhavet.

Ocean Viking har en besättning på 31 personer och är utrustad med en vårdklinik och fyra mindre räddningsbåtar.

Fartyget har kapacitet att hjälpa upp till 200 migranter åt gången.

Källa: NTB

Fakta: Ocean Viking

Antalet migranter och flyktingar som tar sig till Europa över Medelhavet har kraftigt minskat sedan rekordåret 2015. Då kom totalt över en miljon människor både landvägen och till havs – till Italien, Cypern, Malta, Grekland och Spanien.

2019 bekräftades 1 246 människor döda eller saknade på sin väg till Europa under året. Det verkliga antalet misstänks dock vara betydligt högre, eftersom långt ifrån alla utresor från Libyen registreras av kustbevakning, EU-finansierade drönare eller omkringliggande fartyg.

Många av de som reser över Medelhavet kommer från Afghanistan, Syrien, Marocko och andra länder i Central- och Nordafrika.

Källa: UNHCR, IOM

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons