Annons
Nyheter

Migranter frihetsberövade på fartyg i Turkiet

Turkiet • Publicerad 7 juli 2020
Ett turkiskt kustbevakningsfartyg i Egeiska havet. Arkivbild.
Ett turkiskt kustbevakningsfartyg i Egeiska havet. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Turkiska polisen har frihetsberövat 276 migranter ombord på ett fraktfartyg som ligger för ankar i Egeiska havet, samt åtta personer som misstänks ha försökt smuggla ut dem ur landet, enligt turkiska kustbevakningen. Insatsen ägde rum i Izmirprovinsen.

Det turkiskflaggade fartyget ska ha varit under lupp en längre tid, och migranter sågs gå ombord i måndags kväll. Migranterna är från en rad olika länder, däribland Syrien, Iran, Afghanistan, Bangladesh och Somalia, enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Annons

Över en miljon människor tog sig från Turkiet till Grekland 2015–2016. 2016 skrev Turkiet under ett avtal med EU som bland annat innebar att EU skulle betala Turkiet för att ta tillbaka migranter. I februari i år sade dock Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att turkiska myndigheter inte längre skulle hindra dem som vill ta sig vidare till EU, ett besked som fått tiotusentals personer att ge sig av mot Grekland land- eller sjövägen.

Under coronakrisen har antalet minskat kraftigt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons