Annons
Nyheter

Meta hotar stoppa nyheter

Ekonomi • Publicerad 6 december 2022
Meta hotar med att ta bort nyheter från Facebook. Arkivbild.
Meta hotar med att ta bort nyheter från Facebook. Arkivbild.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

Facebooks ägarbolag Meta hotar med att ta bort nyhetsinnehåll från sin plattform om den amerikanska kongressen antar lagstiftning som tvingar techbolag att betala ersättning till nyhetsbolag för deras material.

Skulle lagen godkännas kommer nyhetsbolag att kunna förhandla kollektivt med sociala medie-plattformar om villkoren för att nyhetsmaterial delas på sajterna.

Annons

Meta säger sig hellre ta bort nyheter från sina plattformar än att ge efter för "regeringsbemyndigade förhandlingar som orättvist bortser från värdet som vi tillhandahåller till nyhetsbolagen".

Meta, med huvudkontor i Kalifornien, har tidigare gjort liknande utspel. I fjol blockerades nyheter på plattformen i Australien på grund av en ny lag som tvingade techbolag att betala för nyheter. Senare kom Meta överens med australiska utgivare om ett upplägg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons