Annons
Nyheter

Mer frukt och grönt i matkassen

Svenskarna äter nu nästan fem portioner frukt och grönt varje dag, visar en ny svensk studie.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2010
Barn äter allt mer frukt och grönt.
Barn äter allt mer frukt och grönt.Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Frukt- och gröntkonsumtionen börjar närmare sig de 500 gram per person som Livsmedelsverket rekommenderar.

Kvinnorna når upp till i genomsnitt 5,4 portioner frukt och grönt per dag, mot 4,7 portioner i snitt hos männen, enligt studien vid Uppsala universitet som publiceras i Food  Nutrition Research. Det är en klar ökning jämfört med för tio år sedan, även om män, unga och soffpotatisar fortfarande släpar efter.

Annons

Eftersom en portion beräknas till cirka 80 gram är det dock en bit kvar till det rekommenderade målet. Men det viktiga enligt studien, där 1 300 personer deltog, är att svenskarna äter allt mer frukt och grönt.

– Det intressanta är hur ofta folk äter, resultaten indikerar att man har tänket att dagligen äta mycket frukt och grönsaker och det är tydligt att man äter dem i färsk form, säger docent Margaretha Nydahl, en av forskarna bakom studien.

Livsmedelsverkets råd bygger på studier som visar att de som väljer mycket frukt och grönt löper mindre risk att utveckla bland annat hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

– Budskapet har på något sätt gått in hos väldigt många, det finns ett allmänt hälsotänk om att man vill leva sundare, säger Margaretha Nydahl.

TT

Frukt och grönt i topp

Populärast i landets frukt- och gröntdiskar:

Frukter Grönsaker

Bananer Tomater

Apelsiner Sallad

Klementiner Gurka

Äpplen Paprika

Päron Potatis

Druvor Lök

Grapefrukt Avokado

Kiwi Blomkål, broccoli, rotfrukter

Bär Svamp

Exotiskt Färska örter

Källa: Allfrukt AB (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons