Mer frukt och grönt i matkassen
Frukt- och gröntkonsumtionen börjar närmare sig de 500 gram per person som Livsmedelsverket rekommenderar.
Kvinnorna når upp till i genomsnitt 5,4 portioner frukt och grönt per dag, mot 4,7 portioner i snitt hos männen, enligt studien vid Uppsala universitet som publiceras i Food Nutrition Research. Det är en klar ökning jämfört med för tio år sedan, även om män, unga och soffpotatisar fortfarande släpar efter.
Eftersom en portion beräknas till cirka 80 gram är det dock en bit kvar till det rekommenderade målet. Men det viktiga enligt studien, där 1 300 personer deltog, är att svenskarna äter allt mer frukt och grönt.
– Det intressanta är hur ofta folk äter, resultaten indikerar att man har tänket att dagligen äta mycket frukt och grönsaker och det är tydligt att man äter dem i färsk form, säger docent Margaretha Nydahl, en av forskarna bakom studien.
Livsmedelsverkets råd bygger på studier som visar att de som väljer mycket frukt och grönt löper mindre risk att utveckla bland annat hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
– Budskapet har på något sätt gått in hos väldigt många, det finns ett allmänt hälsotänk om att man vill leva sundare, säger Margaretha Nydahl.
TT
Frukt och grönt i topp
Populärast i landets frukt- och gröntdiskar:
Frukter Grönsaker
Bananer Tomater
Apelsiner Sallad
Klementiner Gurka
Äpplen Paprika
Päron Potatis
Druvor Lök
Grapefrukt Avokado
Kiwi Blomkål, broccoli, rotfrukter
Bär Svamp
Exotiskt Färska örter
Källa: Allfrukt AB (TT)