Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Kraftig brand i Hillared, man skjuten i Norsborg och företag och kändisar bojkottar Brunei. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 6 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En verkstad brann ner till grunden i Hillared i Svenljunga kommun. Redan när räddningstjänsten kom fram till platsen var byggnaden övertänd. Inne i huset fanns och ett antal gasbehållare som räddningstjänsten fick skjuta sönder.

Annons

– Det var en hel del tryckkärl och det innebär risker för vår personal. De behållare som vi har kunnat lokalisera har vi punkterat, det innebär att vi skjuter hål i dem. På så sätt kan vi avlasta trycket, säger Bo Sandström inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Ingen person uppges ha kommit till skada.

Sverige

En man i 30-årsåldern har skjutits i benet och skjutningen misstänks ha ägt rum i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm. Polisen fick in larm från flera inringare om höga smällar omkring halv ett på natten mot lördag.

– Vi åkte till platsen för att utröna vad som kunde ha hänt och medan vi håller på att söka där i området fick vi meddelande från ett av våra akutsjukhus att de hade fått in en skottskadad person, då tänkte vi att de kanske har med varandra att göra, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region Stockholm.

På sjukhuset kunde mannen sedan själv berätta för polisen att han skjutits i Norsborg. Han är nu förd till operation, men hans skador är inte livshotande.

Polisen har lokaliserat brottsplatsen där skjutningen misstänks ha ägt rum. Flera vittnen ska också ha sett minst två bilar hastigt lämna platsen samt flera personer i och kring bilarna.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

I nuläget finns ingen misstänkt.

Världen

Annons

Flera företag bryter med Brunei sedan landet infört dödsstraff för homosexuella, bland annat genom stening.

Den globala resebyrån STA Travel slutar sälja resor med Bruneis statliga flygbolag Royal Brunei Airlines, det australiska flygbolaget Virgin Australia Airlines har sagt upp ett avtal som ger de anställda rabatterade biljetter till Royal Brunei Airlines, och Transport For London som driver Londons kollektivtrafik tar bort reklam för Brunei som resmål.

Därtill förbjuder Deutsche Bank personalen att bo på lyxhotellen som ingår i kedjan Dorchester Collection som ägs av den bruneiska staten.

I onsdags skärpte landet sin redan befintliga sharialagstiftning genom att införa dödsstraff för homosexualitet, otrohet och våldtäkt. Landet införde även straffet amputering för stöld.

Skådespelaren George Clooney och sångaren Elton John har uppmanat till bojkott av hotell som ägs av Brunei.

USA vill sätta upp Irans revolutionsgarde på sin terrorlista, uppger regeringskällor för Reuters. Beslutet sägs kunna komma officiellt på måndag.

Om så sker blir det första gången USA klassificerar ett annat lands militär som en terroristorganisation.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har länge kämpat för hårdare sanktioner mot Iran, men flera kritiker har varnat för att åtgärden att terrorlista revolutionsgardet kan leda till risker för amerikansk militär. Enligt Wall Street Journal är såväl försvarshögkvarteret Pentagon som CIA skeptisk till förslaget.

Irans revolutionsgarde bildades efter revolutionen i landet 1979 och har som främsta uppgift att skydda det styrande prästerskapet. Revolutionsgardet, en halvmilitär styrka och underrättelsetjänst, har även utvecklats till ett jättelikt affärsimperium och har stort inflytande på landets ekonomi och politik.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons