Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Fortsatt arbete med branden i Knalleland, MSB vill skapa nationell resurs med privata brandhelikoptrar och Youtube stänger ner kommentatorsfält. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 1 mars 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Räddningstjänsten har sedan onsdagsmorgonen varit på plats och arbetat med branden i Knalleland. Under arbetets gång har små bränder blossat upp igen. Flera personer har hört av sig till Borås Tidning och sagt att de sett rökpelare från byggnaden under kvällen och natten.

Annons

Christian Karlsson som är inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund är dock lugn.

– Vi har folk på plats och kommer att vara där fram till morgonen. Det ligger och pyr lite här och där, men det är helt normalt med tanke på att det brunnit så rejält. Det kommer att ryka en hel del även under morgonen, säger Christian Karlsson.

Sverige

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill skapa en nationell resurs med privata brandhelikoptrar för att öka beredskapen om Sverige åter skulle drabbas av skogsbränder likt de som härjade i somras. Men enligt helikopterbranschen blir det svårt att hitta företag som klarar av kraven i upphandlingen, rapporterar SVT Nyheter.

Bland annat handlar det om krav på antal helikoptrar och piloternas erfarenhet.

Branschorganisationen Svenska flygbranschen säger att medlemsföretagen borde gå ihop eftersom de var för sig är för små för att kunna uppfylla kraven, men att MSB:s korta upphandlingstid försvårar det.

MSB har nu förlängt upphandlingstiden med en vecka och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson är övertygad om att man kommer att lyckas med att skapa en nationell resurs för brandhelikoptrar.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer ha en nationell resurs som kan vara otroligt viktig om vi får en lika besvärlig sommar som vi haft, säger Dan Eliasson.

En 18-årig man i Malmö hade stämt träff med en tjej. I stället blev han påhoppad av sex personer som rånade honom på hans jacka, byxor och mobiltelefon. Minst två av dem misstänka ska ha varit beväpnade.

– En ska ha haft pistol, en kniv, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Annons

De ska sedan ha sprungit från platsen och polisen har sökt i området samt upprättat en anmälan om rån. Mannen klarade sig fysiskt oskadd.

Tillvägagångssättet känns igen från tidigare fall i Malmö, skriver Sydsvenskan. I januari följde en 16-årig tjej med en 31-årig man hem från krogen. När hon fick med honom ut för att kasta sopor släpptes tre män in och mannen blev rånad och misshandlad av tre män.

För ett par veckor sedan avgjordes ett rättsfall i Malmö där en 21-årig man stämt träff med vad han trodde var en biodejt. I stället dök två killar upp och misshandlade och rånade honom.

Världen

Den syriska regimen uppmanar tusentals syriska flyktingar som flytt att återvända. I flyktinglägret Rukban som ligger i Jordanien nära gränsen mot Syrien lever drygt 50 000 syriska flyktingar som flytt kriget i hemlandet.

Med understöd av Ryssland öppnade den syriska regimen upp gränsen för två veckor sedan för att människor ska kunna återvända. Trots det har inga flyktingar återvänt, uppger Panos Moumtzis som är FN:s sändeutbud på plats.

Många flyktingar lever under svåra förhållanden i lägret och FN har beskrivit levnadsförhållandena i lägret som desperata.

FN:s flyktingorgan UNHCR har räknat med att närmare 250 000 syriska flyktingar kan komma att återvända till sitt hemland under 2019.

Kriget i Syrien som bröt ut 2011 har skördat närmare 360 000 liv och tvingat miljoner människor på flykt till grannländer, Europa och andra delar av världen

Youtube har beslutat att stänga av kommentarsfälten för mer eller mindre alla filmer där små barn medverkar, rapporterar BBC. Tidigare har det visat sig att pedofiler skriver sexuella kommentarer på den sortens klipp, vilket har fått flera större företag att dra tillbaka sin annonsering.

Annons

I ett blogginlägg skriver Youtube att det yttersta görs för att skydda barn, och säger till BBC att de över tid med hjälp av algoritmer kommer att stänga av kommentarsfälten i alla filmer med små barn. Filmer med exempelvis tonåringar kommer i vissa fall vara fortsatt öppna för kommentarer, beroende på innehåll. En del större konton kommer också att tvingas till moderering av kontoinnehavarna.

"Inget är viktigare än att säkerställa säkerheten för unga människor på plattformen", twittrar Youtubes VD Susan Wojcicki.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons