Annons
Nyheter

Maxa semestern – så gör du

Sugen på att fira nästa jul på stranden – eller resa iväg under höst och vår?
2023 är betydligt bättre ur semestersynpunkt än 2022. Planera dagarna rätt så maximerar du semesteruttaget kommande år.
Arbete • Publicerad 4 januari 2023
Har du koll på årets semestermöjligheter? Arkivbild.
Har du koll på årets semestermöjligheter? Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Om det var ett tag sedan arbetstagare hade ett toppenår med helger och röda dagar, så ser det nu ut som att 2023 års semesterdagar kan planeras in betydligt fiffigare. Den som är strategisk kan maximera ledigheten kring helger och högtider, med start under påsken.

Innan du sätter i gång att planera kommande år kan det vara bra att veta att semesterlagen ger dig minst 25 dagar semester per år. Av dessa dagar har du rätt till fyra veckors sammanhängande sommarledighet. Kontrollera ditt kollektivavtal – du kan ha rätt till fler dagar.

Vardag blir röd

Annons

Årets påsk infaller i början av april. Som vanligt är långfredagen och annandagen röda dagar, och den som tar ut fyra semesterdagar före eller efter får alltså hela tio dagars ihållande ledighet.

Nästa möjlighet till en lite längre ledighet är runt första maj – i år en måndag. Här är alltså en vardag som plötsligt blir röd, och den som tar ut fyra dagar vid Valborg kan få nio dagars sammanhängande ledighet – om man räknar in lördagar och söndagar.

Med en klämdag intill nationaldagen, som i år infaller på en tisdag, finns möjlighet till långhelg till priset av en semesterdag. Även Kristi himmelsfärdsdagen – som alltid ligger på en torsdag – erbjuder ju möjlighet till fyra dagars ledigt med en semesterdag.

Midsommarafton ligger alltid på en fredag, men många är ändå lediga utan att behöva ta ut semester, vilket ger möjlighet till nio dagars ledighet med fyra dagars semester.

Bättre än senast

För den som vill vara långledig runt jul i år, utan att ta ut så mycket semester, är möjligheterna betydligt bättre än sist. Julafton ligger på en söndag, så de röda dagarna juldagen och annandag jul ligger på måndag och tisdag. Med tre semesterdagar kan man då se fram emot tio dagars ledighet – som avslutas med nyårsdagen 2024.

Tyvärr kommer trettondagen 2024 på en lördag, men det går att med ytterligare fyra semesterdagar faktiskt skrapa ihop hela 16 dagars ledighet, mellan 23 december och 8 januari.

Fakta: Röda (och andra speciella) dagar under 2023

1 januari – nyårsdagen (söndag)

6 januari – trettondagen (fredag)

7 april – långfredagen (fredag)

9 april – påskdagen (söndag)

10 april – annandag påsk (måndag)

1 maj– första maj (måndag)

18 maj – Kristi himmelsfärdsdag (torsdag)

28 maj – pingstdagen (söndag)

6 juni – Sveriges nationaldag (tisdag)

23 juni – midsommarafton (fredag, ej röd dag men ledig för de flesta)

24 juni – midsommardagen (lördag)

4 november – alla helgons dag (lördag)

24 december – julafton (i år på en söndag)

25 december – juldagen (måndag)

26 december – annandag jul (tisdag)

31 december – nyårsafton (i år på en söndag)

(2024 infaller nyårsdagen på en måndag och trettondagen på en lördag)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons