Annons
Nyheter

Mats kan skickas ut i rymden i höst

Den svenska satelliten Mats uppskjutning i rymden har fördröjts. Men nu ser avresan ut att kunna ske i november, från andra sidan jorden.
Rymden • Publicerad 12 juli 2022
Illustration av satelliten Mats med sin solpanel över jorden. Mats är ungefär lika stor som en diskmaskin och väger 50 kilo. Arkivbild.
Illustration av satelliten Mats med sin solpanel över jorden. Mats är ungefär lika stor som en diskmaskin och väger 50 kilo. Arkivbild.Foto: Rymdstyrelsen/TT

När Rysslands krig i Ukraina bröt ut skapade det många frågetecken kring flera rymdprojekt. Ett av dem var för den svenska forskningssatelliten Mats, som väl ute i rymden ska undersöka vågor i de övre delarna av atmosfären och deras inverkan på jordens klimat.

Planen var först att Mats skulle skjutas upp från rysk mark men krigsutbrottet i Ukraina satte stopp för planerna. Sedan dess har satelliten stått färdigpackad i en container i Stockholmstrakten i väntan på andra alternativ. Men nu har Rymdstyrelsen, som är beställare och finansiär för projektet, hittat en plan B.

Annons

Under hösten kommer Mats i stället att transporteras till Nya Zeeland, där den nya bärraketen som ska sända upp satelliten väntar. Första möjliga datum för uppsändningen beräknas bli den 1 november i år.

Mats står för Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy.

Mats är finansierad av Rymdstyrelsen och vetenskapligt initierad av meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet. Forskargrupper vid institutionerna för rymd- och geovetenskap vid Chalmers tekniska högskola och rymd- och plasmafysik vid Kungliga Tekniska Högskolan är involverade i projektet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons