Annons
Nyheter

Matpriserna ligger stilla: ”Har stabiliserats”

Matpriserna stod i princip stilla i februari, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Enligt myndigheten ser priserna ut att ha ”stabiliserats” senaste året.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2024

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,1 procent i februari jämfört med månaden innan, enligt SCB.

”Priserna på alkoholfria drycker steg med 1,3 procent medan priserna på livsmedel i princip stod stilla i februari jämfört med januari”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Annons

Fisk och läsk tillhör varugrupperna som ökade mest i pris i februari. Mest sjönk priset på grönsaker, ned 2 procent.

Enligt SCB ser däremot priserna ut att ha stabiliserats det senaste året. Swedbank menar att siffran förstärker bilden av att det värsta nu är över när det gäller varupriserna.

– Vi står fast vid att livsmedelspriserna ska ned, frågan är hur mycket det blir. Vi tror på ungefär en procent lägre livsmedelspriser inom en ganska snar framtid, ungefär till sommaren, säger Carl Nilsson, ekonom hos Swedbank.

Bakgrunden är bland annat förstärkningen av den svenska kronan vilket påverkar positivt då en stor del av livsmedelsvarorna är importerade.

– Det mesta – för att inte säga allt – talar för sjunkande livsmedelspriser framöver, säger Carl Nilsson vidare.

Jämfört med februari i fjol har priserna på livsmedel stigit med 0,9 procent och priserna på alkoholfria drycker med 3,4 procent.

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons