Annons
Nyheter

Masstrejk i Iran trots hot om straff

Butikerna är stängda i flera av Irans största städer, som del av en tre dagar lång masstrejk till stöd för protesterna i landet. Även studenter och lastbilschaufförer deltar i strejken, som mötts av hot från landets chefsdomare.
Iran • Publicerad 6 december 2022
Bild från den annars välbefolkade marknaden i Teheran, tagen under en annan strejk till stöd för protesterna den 15 november.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Neddragna jalusier och folktomma marknader syns på flera filmklipp som spridits på sociala medier. De uppges vara filmade i storstäder som Teheran, Shiraz, Tabriz, Isfahan och fler håll i landet.

Nu i veckan, under den 5, 6 och 7 december har en masstrejk utropats till stöd för protesterna i Iran. Verksamheter i över 40 städer deltar, rapporterar bland annat The Guardian.

Kallas upprorsmakare

Annons

Strejken genomförs trots hot om kraftiga böter som straff. Irans chefsdomare Gholam-Hossein Mohseni-Ejei går längre än så. I ett anförande, enligt iranska nyhetsbyrån ISNA, säger han att de som ligger bakom strejkerna bör gripas och lagföras. Enligt chefsdomaren har butiksinnehavarna och lastbilschaufförerna som strejkar tvingats till det av "upprorsmakare", vilket regimen ofta kallar demonstranterna.

Fler dödsdomar

Mohseni-Ejei säger också att "avskräckande straff" kommer att utfärdas mot de som fortsätter att "skapa oroligheter". Under tisdagen dömdes ytterligare fem personer som deltagit i protesterna till döden, efter att ha anklagats för att ha dödat en man ur Revolutionsgardets Basijmilis. Sex personer har sedan tidigare fått dödsdomar utfärdade mot sig, men många fler av de tiotusentals gripna demonstranter riskerar att gå samma öde till mötes.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons