Annons

Mariupolbor letar desperat efter släktingar

Två och en halv miljon människor har flytt Ukraina sedan krigets utbrott.
Nya försök ska göras att få ut civila från de hårt ansatta städerna Zaporizjzjia och Mariupol – där människor som flytt desperat försöker få tag i sina släktingar som är fast i staden.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
Flyktingar från Ukraina samlas bland annat i gränsorten Palanca i Moldavien. Bilden togs på torsdagen.
Flyktingar från Ukraina samlas bland annat i gränsorten Palanca i Moldavien. Bilden togs på torsdagen.Foto: Sergei Grits/AP/TT
En man med en cykel passerar ett sönderskjutet flervåningshus i Mariupol på torsdagen.
En man med en cykel passerar ett sönderskjutet flervåningshus i Mariupol på torsdagen.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Under de senaste två dagarna har omkring 100 000 personer evakuerats från sju olika städer som står under rysk belägring, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Varannan av Kievs invånare uppges ha lämnat huvudstaden.

Annons

Försök att upprätta humanitära korridorer kommer att återupptas under fredagen, först och främst från Mariupol men också från ryskkontrollerade områden kring städerna Cherson, Tjernihiv och Charkiv. Men hittills har försöken att upprätta korridorer varit måttligt framgångsrika, inte minst med anledning av fortsatt rysk beskjutning.

"Lik på gatorna"

Staden Mariupol, vid Donetsks Svartahavskust, har stått under konstant beskjutning i tio dagars tid. Anhöriga försöker desperat få kontakt med personer som är kvar där.

Julia, en 29-årig lärare som lyckades lämna Mariupol för en vecka sedan, berättar för AFP att hennes svärmor inte har tagit sig ut. Svärmodern behöver gå till ett torn långt ifrån sitt hem för att få tillräcklig täckning och kunna ringa sin son, Julias make.

– Hon sade att hon var okej, men att anfallen aldrig slutar. Det ligger många lik på gatorna och ingen begraver dem. De ligger där i flera dagar. Ibland kommer den lokala förvaltningen och hämtar dem och begraver dem allesamman i en enda stor grav, säger Julia.

Söker information

På meddelandetjänsten Telegram har det startats många kanaler där anhöriga till Mariupolbor lägger upp bilder och beskrivningar av dem i hopp om att få veta om de fortfarande lever.

30-åriga Yana Karban försöker ta reda på hur det går för hennes föräldrar, som bor i västra Mariupol. Föräldrarnas grannar lyckades vid ett tillfälle få lite täckning och ringde då sin dotter, som fört vidare information till Yana.

– Det är en fullständig katastrof i deras bostadshus. Det hade just träffats av beskjutning och åtta lägenheter stod i brand, säger hon.

Sedan dess har det inte hörts något mer från dem.

Många internflyktingar

Av de 2,5 miljoner människor som har flytt, enligt FN:s beräkningar, har 1,5 miljoner sökt sig till Polen.

116 000 av alla som har lämnat Ukraina är inte ukrainare utan kommer från något annat land.

Enligt Filippo Grandi, FN:s högkommissionär för flyktingar, beräknas ytterligare omkring två miljoner människor ha drivits på flykt inom Ukrainas gränser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons