Annons
Nyheter

Marianne fann dödförklarad morbror

Marianne Sterner Svensson i Kolmården hittade sin utvandrade, dödförklarade morbror när hon tog internet till hjälp i släktforskningen.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Han hade inte alls dött, utan levt i nästan 100 år.

Marianne Sterner Svensson, 85, gick en kurs i släktforskning med datorns hjälp och internet 2006. Men den dödförklarade morbrodern hittade hon först i våras, efter tio års sökande. Hon hade länge misstänkt att den dödförklaringen i släkten varit fel.

Annons

– Han hade emigrerat till Amerika 1899. Han hade gjort något så att han ville hålla sig undan, som ofta då med unga män. Föräldrarna hörde mycket lite av honom, till sist ingenting, och han dödförklarades 1909, berättar Marianne Sterner Svensson.

Med hjälp av sökande på den amerikanska sajten Family Search på hans ganska ovanliga efternamn hittade hon till slut rätt. Ett ändrat förnamn och en rättelse av ett felaktigt årtal löste allt. Det visade sig att morbrodern levt ett långt liv och dog först 1975, 96 år gammal.

– Han har nog flyttat runt rätt mycket också. Jag har hittat honom i Nebraska 1930, och jag har hittat hans gravsten i Idaho.

Känslan att med digitala verktyg äntligen hitta morbrodern var stor.

– Men jag kände mig förstås besviken på att aldrig ha fått träffa honom, att aldrig ha fått veta tidigare, säger Marianne Sterner Svensson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons