Annons
Nyheter
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson tror att den nya värdegrunden kan ha betydelse för att förbättra äldrevården och ge äldre ett "fullödigt liv".
Nyheter • Publicerad 21 januari 2010

– Det har funnits en värdegrund i skolan som har betytt mycket för att utveckla skolans verksamhet. Nu gör vi motsvarande på äldreomsorgens område och kopplar det även till pengar för utbildningsinsatser.

De äldre ska även få ett större inflytande över äldreomsorgen. Maria Larsson ger ett exempel på vad det skulle kunna handla om.

Annons

– Om det är så att jag har hemtjänst på morgonen som hjälper mig med att kliva upp, få på mig kläderna och gå på toaletten, och jag får hjälpen klockan sju men känner att jag är för morgontrött, då ska man enligt den här bestämmelsen kunna få hjälpen klockan nio i stället.

Regeringen vill uppmuntra kommunen att sluta avtal med sina medborgare om en "värdighetsgaranti". Det kan till exempel handla om att kommunen lovar att leverera maten varm. Om maten är kall slipper personen betala.

– Det är en kompensation vi har sett förekommer. Kommunerna ska ha rätt men inte skyldighet att kompensera en enskild om man brustit i den kommunala omsorgen. Det finns några kommuner som gör det här redan och det ser vi positivt på. Vi tycker att det är bra om kommunen sluter avtal med sina medborgare och ger dem mer konkreta löften, säger Maria Larsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons