Annons
Nyheter

Människan minst lycklig vid 46

Är du medelålders och känner att livet mest är ett meningslöst spring i ekorrhjulet? Lugn, det kommer snart att vända.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2011
Enligt forskning är vi minst lyckliga när vi fyllt 46. Sedan blir det roligare igen.
Enligt forskning är vi minst lyckliga när vi fyllt 46. Sedan blir det roligare igen.Foto: Bertil Ericson

Forskning visar att vi är minst lyckliga vid 46. Sedan blir det roligare igen.

Den ansedda tidskriften The Economist ägnade nyligen en stor artikel åt ämnet och skrev om den "u-kurva" som flera forskare funnit när det gäller lycka under livet: Människor världen över börjar entusiastiska och fyllda av visioner, men någonstans mitt i – runt 46 år – är det som jobbigast. Forskare vid Darthmouth College i New Hampshire i USA har gått igenom data för 72 olika länder och funnit att "dippen" varierar något. Ukrainare är som mest miserabla vid 62 och schweizare tycker livet är trist vid 35, men genomsnittet ligger på 46.

Annons

Den goda nyheten är att sedan blir det bättre. Tvärtemot vad många tror är äldre människor ofta mycket tillfreds med livet. Filip Fors, doktorand och lyckoforskare vid Umeå universitet, understryker att känslor av välbefinnande brukar öka hos äldre (upp till knappt 70 år).

– Det är förmodligen en biologisk mekanism i kombination med att man lärt sig strategier för att hantera motgångar under sitt liv – som att låta bli att älta, säger han.

– Speciellt kvinnor blir mindre ängsliga och neurotiska med åldern.

Lycka

Lycka kan beskrivas som en känsla av välbehag, av att må mycket bra. Lycka ska inte förväxlas med framgång eller rikedom eftersom framgångsrika människor kan vara olyckliga.

Termen har anor i det gamla Bondsverige där man talade om boskapslycka, smörlycka, fiskelycka och jaktlycka.

I flera länder mäts befolkningens självskattade lycka i ett så kallat lyckoindex. I höstas lade Miljöpartiet fram en motion om ökad lycka som politiskt mål. Där föreslogs en utveckling av svensk lyckoforskning och en utredning om hur lyckan i samhället ska kunna mätas regelbundet.

Källa: NE, riksdagen och lyckobloggen.se (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons