Annons
Nyheter

Mångårigt fängelsestraff för Kremlkritiker

Ilja Jasjin, rysk oppositionspolitiker och Kremlkritiker, har dömts till åtta och ett halvt års fängelse.
Jasjin greps i somras efter att ha fördömt Rysslands invasion av Ukraina.
Ryssland • Publicerad 9 december 2022
Aktivisten och oppositionspolitikern Ilja Jasjin i en rättssal i Moskva den 9 december.
Aktivisten och oppositionspolitikern Ilja Jasjin i en rättssal i Moskva den 9 december.Foto: Yury Kochetkov/AP/TT

39-åringen, en av ledarna för Partiet för folkets frihet och oppositionsrörelsen Solidaritet, stod åtalad för att "på grund av politiskt hat" ha spridit "falsk information" om den ryska militären.

Myndigheterna inledde brottsutredningen mot Jasjin sedan han på sin Youtube-kanal kallat ryska styrkors dödande av civila i Butja för en massaker.

Annons

Ilja Jasjin har varit en av de främsta oppositionsledarna i Ryssland sedan massprotesterna mot president Vladimir Putin 2011–2012. Fram till sitt gripande var han en av de sista oppositionspolitiker och Putinkritiker som sedan krigets start varken lämnat Ryssland eller fängslats.

– Var inte rädda för dessa skurkar! Ryssland kommer att bli fritt, ropade han i rätten under häktningsförhandlingen i juli.

Regimkritikern Aleksej Navalnyj, som sedan februari 2021 sitter fängslad i ett högsäkerhetsfängelse i Ryssland, fördömer den "skamlösa och lagstridiga" domen mot Jasjin.

"Det här är ett ännu ett skäl till att vi måste kämpa och jag hyser inga tvivel om att vi vinner i slutändan", skriver det team som sköter Navalnyjs sociala medier.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons