Annons
Nyheter

Många vill hjälpa drabbade

Många personer har ryckt ut för att hjälpa dem som drabbats av den enorma skogsbranden i Västmanland.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

På sociala medier erbjuder frivilliga plats för både djur och människor.

– Det är helt enormt hur folk hjälper till, säger Ann Lindholm, en av dem som engagerat sig.

Annons

Branden har tvingat både människor och djur att lämna sina hem. Anna-Karin Collin har en hästgård i den lilla byn Olsbenning utanför Norberg. När branden var tre kilometer från hennes hem på måndagskvällen började hon ringa folk hon känner för att evakuera hästarna.

Hjälpen kom direkt.

– Det var som djungeltelegrafen, alla dök upp med transporter. Jag vill passa på att tacka alla, säger Anna-Karin Collin.

Men det är inte bara folk som känner varandra som har hjälpt till. Flera grupper bildades på Facebook där frivilliga erbjöd allt från mat och husrum till plats för djur. Den största hade på tisdagseftermiddagen 15  000 medlemmar. En av dem som erbjöd hjälp var Jenni Lundblad, som har en hästgård utanför Skultuna.

– Vi har ett 20-tal boxplatser och betesmark och det är självklart för oss att hjälpa till om vi kan. Vi har ju egna djur, så om vi behövde evakuera skulle vi vilja att någon ställde upp, säger Jenni Lundblad.

Ann Lindholm i Västerfärnebo står bakom en av grupperna på sociala medier och är även med och samordnar hjälp hemma i byn.

– Det började med att jag hade vänner och anhöriga som var uppe i skogen och försökte rädda sin skog och sina sommarstugor, och då kände jag att jag måste göra något. Det är allt från butiker, hotell och bussbolag till privatpersoner som erbjuder hjälp, säger Ann Lindholm.

Ett av företagen som ställde upp var First Hotel Plaza i Västerås, som reserverade 30 dubbelrum med frukost i två nätter för evakuerade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons