Annons
Nyheter

Många döda efter gruvexplosion i Turkiet

Minst 22 personer har omkommit efter att en explosion förstört delar av en kolgruva i norra Turkiet. Ett 50-tal arbetare är instängda i gruvan.
Turkiet • Publicerad 14 oktober 2022
Räddningsarbete vid kolgruvan i Amasra vid Svarta havet.
Räddningsarbete vid kolgruvan i Amasra vid Svarta havet.Foto: IHA/AP/TT

Explosionen inträffade klockan 17.15 på fredagen på omkring 300 meters djup, och tidigt uppgavs en stor grupp arbetare vara instängda hundratals meter under markytan. Sökandet efter överlevande fortsätter under natten.

– Sammanlagt 110 av våra bröder arbetade under jord (när explosionen inträffade). Några av dem kunde själva ta sig ut, och andra kunde räddas, säger Suleyman Soylu.

Annons

28 personer ska under kvällen ha räddats, men enligt Recai Cakir, borgmästare i staden Amasra, är de flesta av dem allvarligt skadade. Runt 50 fortsatt befinner sig i gruvan.

Erdogan till gruvan

Tv-bilder visar hur ett stort antal ambulanser kommit till platsen, och enligt den lokale guvernören tog sig ett 70-tal räddningsarbetare ner i gruvan. Det var under kvällen oklart om de kunde ta sig nära den plats där de instängda arbetarna tros befinna sig.

En stor mängd anhöriga har under kvällen också samlats vid gruvan och president Recep Tayyip Erdogan väntas flyga till Amasra vid Svarta havet under lördagen.

"Vårt hopp är att förlusten av liv inte kommer att bli större och att våra gruvarbetare kommer att hittas vid liv. Alla våra ansträngningar syftar till det", skriver han på Twitter.

Oklar orsak

Mycket är ännu oklart om vad som orsakade explosionen. Först uppgavs en transformator ha börjat brinna och sedan exploderat, senare kom uppgifter om höga halter av metangas, som antänts och bildat kraftig eld.

Räddningsmyndigheten Afad uppger under sen kväll att metangas antänts av "oklara anledningar".

Olyckan är en av de dödligaste i gruvor i Turkiet på många år. 2014 dog 301 gruvarbetare efter en explosion i Soma i västra delen av landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons