Annons
Nyheter

Många döda i fängelsemassakrer i Ecuador

Väldiga våldsamheter har ägt rum på två fängelser i Ecuador denna vecka – och många människor har dödats.
Ecuador • Publicerad 7 oktober 2022
En anhörig till en fånge i Litoral-fängelset utanför Guayaquil omhändertas av poliser på torsdagen.
En anhörig till en fånge i Litoral-fängelset utanför Guayaquil omhändertas av poliser på torsdagen.Foto: Cesar Munoz/AP/TT

I måndags dödades 16 fångar i det som benämns som en massaker på ett fängelse utanför staden Latacunga i Anderna. Ett uppror inne på anstalten övergick i våldsamheter och ytterligare ett 40-tal personer skadades.

Dagarna därpå samlades anhöriga till fångar utanför fängelset och krävde att få veta vad som hade hänt och vilka som inte längre var i livet.

Annons

På onsdagen startade ett stort bråk mellan grupper av fångar i Litoral-fängelset, landets största fängelse, i staden Guayaquil. Under kvällen ljöd skottlossning och explosioner från anläggningen sedan poliser och militärer klivit in. Dagen därpå meddelade fängelsemyndigheten att 13 personer dödats.

– Ju längre dagen lider och ju fler paviljonger som undersöks kan det bli så att fler dödsoffer hittas, sade Víctor Jácome vid fängelsemyndigheten till ett pressuppbåd på torsdagen.

Litoral-fängelset hyser nästan 7 000 fångar. Förra året skedde än värre våldsamheter där, i vilka 122 fångar dödades.

Våldsamheterna bedöms ha fortsatt utanför murarna. Två rivaliserande kriminella gäng drabbade samman i den närliggande orten Durán tidigt på torsdagsmorgonen. Då dödades ytterligare fyra personer.

Fler än 32 000 personer hålls inlåsta i Ecuadors totalt 36 fängelser, där rivaliserande gäng tenderar att göra upp om makten. Sedan 2020 har fler än 450 personer mördats i fängelsemiljö i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons