Annons
Nyheter

"Man vill ju inte riskera livet för ett inslag i radion på några minuter"

Boråsfödde Nils Horner sitter i kaoset i Kairo som utsänd för Sveriges Radio. Han är inte rädd - men väldigt försiktig.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2011

– Man vill ju inte riskera livet för ett inslag i radion på några minuter.

Frågan om journalisters säkerhet aktualiserades när SVT:s reporter Bert Sundström blev misshandlad under veckan. Nils Horner jobbar hårt med att skildra vad som händer på plats i Egypten och hörs dygnet runt i Sveriges Radio.

Annons

Med många års rutin från oroliga platser runt jorden vet han hur han ska agera för sin egen säkerhet. Men efter det som hände tv-kollegan har han blivit ännu mer försiktig:

– Jag har hållit mig mest på hotellet det sista. Man får stämma av läget för varje dag. I dag var det lugnare än vad det var de senaste dagarna, berättade Nils Horner för BT i går eftermiddag.

De andra journalisterna på plats är i grunden konkurrenter, men i ett sånt här läge blir det snarare att de samarbetar med varandra för allas säkerhet. De ger varandra olika tips på hur och var de ska agera med så lite personlig risk som möjligt.

En del mediebolag har egna säkerhetsvakter på plats, men inte Sveriges Radio. De har dock en liten trygghet i att de är tre utsända på samma ställe.

Nils Horner har rest runt i hela världen och är van att ta risker till en viss gräns:

– Men jag har aldrig varit med om att de har haft en sådan uttalad aktion mot utländska journalister som det var tidigare i veckan.

I grund och botten är han dock väldigt förtjust i Kairo:

– Det är väldigt vänliga människor och det är en väldigt vacker stad.

Nils Horner är född och uppvuxen i Borås. Han bodde kvar här tills han var 18 år och har en del nära släktingar som bor kvar i stan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons