Annons
Nyheter

Män smugglade 3D-printade vapendelar – åtalas

Tre män från Vallentuna åtalas misstänkta för smuggling av vapendelar – bland annat ett fyrtiotal 3D-printade stommar och mantlar till pistoler.
Brott • Publicerad 3 mars 2023
Beslagtagna pipor till pistoler.
Beslagtagna pipor till pistoler.Foto: Tullverket/TT

Vapendelarna har beställts från Kina och Italien och skickats med paket till Sverige.

Det var förra våren som tullen hittade flera vapendelar i försändelser på Arlanda flygplats – adresserade till en man i Vallentuna. Mannen greps och därefter även uppdragsgivaren och ytterligare en man.

Annons

De tre männen åtalades på torsdagen i Attunda tingsrätt, uppger Tullverket i ett pressmeddelande.

Sammanlagt beslagtog tullen uppemot sextio pipor och mantlar till pistoler av märket Glock – fler har beställts och levererats av tillverkare i Kina. De misstänkta männen har även beställt över fyrtio 3D-printade vapendelar från ett italienskt företag.

Men alla vapendelar har inte kunnat beslagtas.

"I värsta fall har de satts ihop till vapen som sedan hamnat inom den organiserade brottsligheten. Det här fallet visar hur komplex vapensmugglingen är. Vapendelar beställs utomlands och sätts ihop här i landet", säger Olov Hellqvist, gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning, i pressmeddelandet.

Uppdragsgivaren och hans inneboende åtalas för grov vapensmuggling och grovt vapenbrott. Mottagaren åtalas för grov vapensmuggling och ringa narkotikabrott.

Männen riskerar mellan två och fem års fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons