Annons
Nyheter

Man skottskadad i sin bostad under älgjakt

En man i 60-årsåldern skadades svårt efter att ha träffats av en kula avlossad av en älgjägare. Mannen befann sig i sin bostad när han blev skjuten, bekräftar åklagaren.
Olyckor • Publicerad 10 oktober 2022
En man i 60-årsåldern skottskadades i sin bostad under pågående älgjakt. Arkivbild.
En man i 60-årsåldern skottskadades i sin bostad under pågående älgjakt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Jaktolyckan inträffade utanför Hedemora i söndags. Den skadade mannen, som själv inte är jägare, träffades i magen. Skottet avlossades av en man i 80-årsåldern.

Den skadade ska ha varit vid medvetande då han fördes till sjukhus. Han är svårt skadad, enligt en presskommuniké från Region Dalarna i söndags.

Annons

En jaktledare, som själv inte var vittne till händelsen, har berättat för Jaktjournalen att jägaren stod på pass och sköt en älgko. Detta skedde ett hundratal meter från ett bostadshus.

– De personer som vistades i huset hörde skott och gick fram till ett fönster för att titta vad som hände. Då ska mannen i familjen ha träffats i magen av en förlupen kula. Om det är en kula som först träffade älgen eller en kula som missade älgen, det vet jag inte, säger jaktledaren till Jaktjournalen.

På måndagen bekräftar åklagaren Johan Knies för lokala medier att mannen befann sig i sin bostad när han skottskadades.

– Han är i sitt hus och blir träffad, vad jag förstår, säger han till Södra Dalarnes Tidning.

En förundersökning om grovt vållande till kroppsskada är inledd. Polisen poängterar att det inte finns några misstankar om att mannen blivit skadad uppsåtligt eller beskjuten med avsikt.

Älgjägaren har förhörts och är inte frihetsberövad. Hans vapen har tagits i beslag för att undersökas. Även älgen som sköts har tagits i beslag och ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för en undersökning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons