Annons
Nyheter

Man satte sprätt på Skatteverkets pengar – döms

Brott • Publicerad 1 december 2022
Hur mannen fick tillgång till Skatteverkets gamla bankgironummer framgår inte av domen. Arkivbild.
Hur mannen fick tillgång till Skatteverkets gamla bankgironummer framgår inte av domen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En man i Härjedalens kommun spenderade hundratusentals kronor efter det att han fått tillgång till ett bankgironummer som tidigare tillhört Skatteverket.

Nu döms han för olovligt förfogande vid Östersunds tingsrätt, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Annons

Hur mannen kom åt kontot framgår inte av domen, men klart står mannen 2019 började ta emot utbetalningar från personer som trodde att bankgironumret fortfarande användes av Skatteverket.

Han har själv uppgett att han först inte förstod varifrån pengarna kom. Med tiden insåg han dock att det handlade om överföringar som egentligen hade en annan mottagare.

Mannen, som erkänner brott, gjorde till en början några återbetalningar, men därefter började han använda pengarna. Åtalet omfattar sex utbetalningar på mellan 30 000 och cirka 230 000 kronor, som enligt den dömde främst gick till att betala tillbaka skulder och finansiera hans spelmissbruk.

Straffet blir villkorlig dom och 44 000 kronor i dagsböter. Utöver det ska han betala skadestånd till målsägarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons