Annons

"Man har överraskat och överlistat Ryssland"

Den slutsatsen drar Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring, efter attackerna mot ryska flygbaser i måndags.
Ryssland kan behöva sprida ut sina flyg mer – vilket försvårar robotattackerna mot Ukraina.
Ukraina • Publicerad 6 december 2022
Webbkarta som pekar ut flygbaserna.
Webbkarta som pekar ut flygbaserna.Foto: Johan Hallnäs

Det ryska strategiska bombflyget har tre hemmabaser. I måndags attackerades två av dem. Ukraina har inte officiellt tagit på sig attackerna – men flera bedömare, och Ryssland, anser att Kiev ligger bakom dem.

Att Ukraina ska ha lyckats slå till så långt in i Ryssland – baserna ligger cirka 50 mil från ukrainskkontrollerat territorium, i regionerna Saratov och Rjazan – är förvånande, tycker Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Annons

– Västliga länder har varit noga med att inte ge vapensystem med så lång räckvidd till Ukraina. Men framför allt är det här strategiskt väldigt viktiga platser för Ryssland.

Från den ena attackerade flygbasen, Engels i Saratov, genomför Ryssland sina omfattande robotattacker mot Ukraina, enligt Jonsson.

– Det borde vara mycket bättre skyddat. Man har verkligen lyckats både överraska och överlista Ryssland med de här attackerna.

Psykologisk påverkan

Enligt flera uppgifter användes äldre drönare som byggts om och har en räckvidd på upp till hundra mil.

Det oklart hur stora skador explosionerna har orsakat. Men den största påverkan är snarare skräcken som attackerna sätter i Ryssland: att Ukraina har kapaciteten att attackera på ryskt territorium, nästan lika långt in i landet som Moskva ligger, anser Oscar Jonsson.

– Det här kommer få Ryssland att tänka om mycket.

Dessutom kommer man troligtvis att sprida ut bombflyget mer, vilket lär göra det mer komplicerat att genomföra robotangreppen mot Ukraina, bedömer han.

Ett misslyckande

Satellitbilder från flygbaserna visar hur planen före angreppen stått tätt intill varandra utan skydd. I till exempel Syrien lärde sig Ryssland att bygga tak över sådana anläggningar, för att flera flyg inte ska kunna slås ut vid ett anfall. Men det verkar inte ha gjorts vid hemmabaserna.

Flera ryska militärbloggare har kritiserat Rysslands oförmåga att förutse och förhindra angreppen, enligt den amerikanska tankesmedjan Institute of the Study of War (ISW).

– Det följer en trend i det ryska agerandet i det här kriget, att man är dålig på att förvalta lärdomar i förhand. Det är ett misslyckande, säger Oscar Jonsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons