Annons
Nyheter

Man gripen för terrorplaner i Tyskland

En 32-årig man har gripits i västra Tyskland misstänkt för att ha förberett en terrorattack med de dödliga giften cyanid och ricin. Polisen agerade snabbt efter ett tips samma dag.
Tyskland • Publicerad 8 januari 2023
Personal i skyddsdräkter arbetar i anslutning till en bostad där tysk polis natten mot söndagen grep en man misstänkt för att ha planerat ett giftattentat.
Personal i skyddsdräkter arbetar i anslutning till en bostad där tysk polis natten mot söndagen grep en man misstänkt för att ha planerat ett giftattentat.Foto: Christoph Reichwein/AP/TT

Mannen, en iransk medborgare, misstänks ha "förberett ett allvarligt våldsdåd som hotade statens säkerhet genom att skaffa cyanid och ricin i syfte att begå en islamistisk attack", skriver utredarna i ett pressmeddelande.

Gripandet skedde strax före midnatt i lördags i samband med en stor polisinsats i staden Castrop-Rauxel, strax nordväst om Dortmund. Ytterligare en person frihetsberövades under insatsen.

Annons

På bilder från insatsen syns en man ledas iväg av poliser ur insatsstyrkan klädda i gasmask och skyddsutrustning. Enligt tidningen Bild anlände polisen till platsen i brandbilar för att undgå uppmärksamhet.

Ingrep direkt

Delstatsminister Herbert Reul säger till den tyska nyhetsbyrån DPA att myndigheterna under lördagen mottog ett "allvarligt tips som ledde till att polisen ingrep samma kväll".

DPA uppger vidare, med hänvisning till en anonym källa inom säkerhetstjänsten, att det inte finns några indikationer på att 32-åringen agerat på uppdrag av den iranska staten. Han uppges i stället ha stöttat en extremistisk sunnirörelse. I Iran är 90 procent av befolkningen shiamuslimer, ingen vet dock hur många som är praktiserande.

En husrannsakan genomfördes under natten i mannens bostad i Castrop-Rauxel. Enligt tyska medier deltog personal från smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet.

Inga giftfynd

Enligt ett uttalande från åklagarkammaren i Düsseldorf påträffades inga giftiga substanser i mannens hem.

Ricin är en extremt giftig substans som utvinns ur i ricinväxtens frön. Även cyanid är ett mycket farligt gift, och dödligt för människor redan i mycket små mängder.

Sommaren 2018 greps en tunisisk man och dennes fru i Köln misstänkta för att ha planerat en attack med biologiska vapen. I parets lägenhet hittades ricin och material för att tillverka en bomb. De dömdes senare till tio, respektive åtta års fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons