Annons
Nyheter

Mamman: Jag var så rädd för viruset

Många föräldrar höll sina barn hemma från förskolan när coronaviruset började spridas i Sverige. En av alla föräldrar som valde att göra så är Deeqo Ibrahim Sharif.
Coronaviruset/Utbildning • Publicerad 5 juli 2020
Många föräldrar lät sina barn vara hemma när coronaviruset började spridas i Sverige. Arkivbild.
Många föräldrar lät sina barn vara hemma när coronaviruset började spridas i Sverige. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Deeqo Ibrahim Sharif i Göteborg har tre barn i förskoleålder. De två äldsta är nu tillbaka på förskolan Skolspåret, men yngste sonen har hon fortfarande hemma.

– Mina två äldsta barn var hemma med mig i två månader när smittan spreds. De är tillbaka på förskolan nu, men min yngsta son är bara två år och får fortfarande vara hemma med mig, säger hon.

Annons

Hon berättar att beslutet att hålla barnen hemma grundande sig i rädsla över att någon i familjen skulle smittas av covid-19.

– I början var jag otroligt rädd eftersom jag inte visste hur smittan spreds och vilka som kunde drabbas. Jag gick inte ut och stannade bara hemma. Men nu känns det bättre och jag är inte lika rädd och stressad, även om jag fortfarande är orolig.

Nyheter på flera håll

Hon tyckte också att det var svårt att avgöra om och hur smittan kunde spridas på förskolan.

– Barnen är så nära varandra och träffar varandra under hela dagen. Nu är det mer tydliga regler kring att de ska var hemma om de är sjuka.

Deeqo Ibrahim Sharif berättar att det också var svårt att veta vilken information hon skulle följa.

– En del länder säger en sak och Sverige en annan. Jag följde nyheter från flera håll och det var förvirrande. Min kusin som bor i närheten höll också alla sina barn hemma och många andra i mitt område gjorde samma sak, säger hon.

Deeqo Ibrahim Sharif är långt ifrån ensam. Föräldrar i hela landet har valt att ha sina barn hemma från både för- och grundskolan av olika anledningar. Det kan vara allt från en generell oro till att man har personer inom riskgrupper i familjen.

Utöver det har Folkhälsomyndigheten manat samtliga att stanna hemma vid minsta symptom på covid-19.

Tillbaka i höst

I vissa kommuner, däribland Alvesta och Växjö och Huddinge, vädjade man till och med till föräldrar att hålla friska barn hemma från förskolan under en period på grund av personalbrist.

Deeqo Ibrahim Sharif säger att hon är inställd på att alla barnen till slut kommer återvända till förskolan.

Annons

– Ja, jag ser framför mig att alla är tillbaka i höst. Men så länge det fortfarande är kaos kring coronaviruset, så vågar jag inte, säger hon.

Fakta: Rätten till förskola

Varje kommun i Sverige ska kunna erbjuda förskola till barn som är bosatta i landet, normalt från och med ett års ålder.

Hur mycket barnen ska få gå i förskolan bedöms med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier, eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

Det senare kan exempelvis vara att barnets föräldrar är långtidssjukskrivna, sjuk- eller förtidspensionerade.

Om föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga med ett annat barn ska förskola från och med ett års ålder erbjudas under minst tre timmar per dag, alternativ 15 timmar i veckan.

Barn ska också få gå i förskolan om de behöver särskilt stöd i sin utveckling på grunda av olika skäl.

Kommunen ska erbjuda minst 525 timmars förskola om året från och med höstterminen det år då barnet fyller tre år.

Källa: Skolverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons