Mamman: "Jag är chockad"
– Det är en skam för det svenska samhället, säger Eva Linnell Vassikalis, den avlidnes mamma.
Den 23-årige Emil Linnell ringde flämtande till SOS Alarm tidigt på morgonen den 30 januari i år och vädjade flera gånger om ambulans, men ingen skickades. Han avled senare till följd av brusten mjälte.
Den 52-årige sjuksköterskan åtalades för grovt vållande till annans död, men friades i går. Rätten finner att ambulans "utan tvekan" borde ha skickats men att det inte är bevisat att Linnell inte skulle ha dött om ambulans hade skickats. Sjuksköterskan frias därför utan skadeståndsskyldighet.
Eva Linnell Vassikalis pekar på att sjuksköterskan enligt SOS Alarm gjort fel på flera punkter, inte följt gällande riktlinjer och blivit av med jobbet.
– Ändå går han fri.
Ska överklaga
Hon tycker att domen skadar tilltron till samhället och säger att familjen ska överklaga.
Advokat Jan Freij, föräldrarnas juridiska biträde, tycker att tingsrätten dragit oriktiga slutsatser. Han påpekar att Linnell ringde under 20 minuters tid och att en ambulans kunnat vara framme inom 5–6 minuter från första samtalet.
– Då hade Emil kunnat räddas, då vore sannolikheten stor att han hade överlevt.
Kammaråklagaren Gunnar Fjaestad yrkade på åtta till tolv månaders fängelse. Nu är han oenig med rätten och menar i en skriftlig kommentar att om Linnell hade fått akutvård i en ambulans så hade han överlevt och att "detta – så långt det går – är visat" under rättegången.
"Inte styrkt"
SOS Alarm vill inte kommentera domen innan den vunnit laga kraft.
Björn Hurtig, sjuksköterskans advokat, argumenterade i rättegången just för att det inte är säkert att Linnell inte skulle ha hade dött om ambulans skickats.
– Det var inte styrkt bortom rimligt tvivel.
Josef Zila, professor i straffrätt, pekar på att mycket i målet är medicinska bedömningar. Om det går till hovrätten funderar Zila på om inte åklagaren borde överväga att be även andra medicinska experter att titta på ärendet.
– Det är i alla fall värt att driva vidare. Det är inte mycket annat åklagaren kan göra.
Nekades ambulans
Tidigt på morgonen den 30 januari ringde Emil Linnell till SOS Alarm från sitt hem i södra Stockholm. Han hade svimningskänsla, smärtor och svårt att andas. Trots att han vädjade flera gånger fick han ingen ambulans.
En granne hittade honom senare död. Han dog av brusten mjälte till följd av körtelfeber.
Den 52-åriga sjuksköterskan, som blivit uppsagd, ställdes inför Stockholms tingsrätt åtalad för grovt vållande till annans död.
På onsdagen fann rätten att ambulans borde ha skickats, men att det inte är klarlagt att Linnell hade överlevt om det hade gjorts. Därför frias sjuksköterskan och slipper även betala skadestånd.
SOS Alarm har kritiserats av Socialstyrelsen som utrett ärendet. Socialstyrelsen arbetar även med en separat utredning om sjuksköterskans agerande. (TT)