Annons
Nyheter

Majoriteten vill stoppa vapenexport

Mer än varannan svensk anser att Sverige ska sluta exportera vapen, visar en ny undersökning. Det kan tolkas som goda nyheter för MP som vill förbjuda export av vapen till diktaturer.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Samtidigt aktualiseras oenigheten med S som anser att vapenexporten behövs.

Enligt Ipsos mätning för Amnesty är 52 procent av svenskarna emot vapenexport medan 33 procent är för.

Annons

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin medger att det finns oenigheter mellan dem och S.

– Det är en fråga där vi kommer från olika håll. För oss är det viktigt att vi får ett tydligt förbud mot vapenexport till diktaturer och krigförande länder, men vi hoppas att vi faktiskt kan komma överens under nästa mandatperiod.

Förtroendet skadas

Enligt Fridolin bidrar vapenexport till diktaturer med "en försvinnande liten del" till den totala svenska exporten.

– Sveriges viktigaste tillgång i världen är förtroendet för oss. När det kommer fram att vi exporterar vapen till odemokratiska länder skadas vårt förtroende. Det är inte värt priset.

Även Socialdemokraterna är för en skärpning av vapenexporten, säger partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin som dock anser att den behövs. Bland annat är den är bra för försvaret, för Sveriges säkerhetspolitik som ett militärt alliansfritt land samt för att högteknologisk forskning som spiller över på civil produktion, säger han.

Att en majoritet av väljarna inte delar den uppfattningen tycks inte bekymra honom.

Måste ta ansvar

– Ibland är det faktiskt så att även om opinionen säger någonting annat så måste vi som politiker ta ansvar för och leda landet.

Hoppet för båda partierna ställs nu till den vapenexportutredning som ska utreda hur ett förbud mot vapenexport till diktaturer kan se ut.

Annons

Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, står Alliansen inför ett strategiskt dilemma.

– Å ena sidan vill de spela upp de skillnader som finns mellan S och MP så mycket som möjligt för att visa på en splittring i oppositionen och bristande regeringsfärdighet. Å andra sidan, att spela upp just vapenexportfrågan där de själva inte har opinionen med sig kan riskera att slå tillbaka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons