Annons
Nyheter

Andersson: Jag vill leda Sveriges regering

Riksdagens talman inledde arbetet för att få fram en ny statsminister med att träffa nya S-ledaren Magdalena Andersson.
Politik • Publicerad 11 november 2021
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på väg till riksdagens talman.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på väg till riksdagens talman.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag vill leda Sveriges regering och är redo att undersöka möjligheterna att bli accepterad av riksdagen, säger hon efter mötet.

– Det vill jag för att jag vet att Sverige kan bättre.

Annons

Talmannen Andreas Norlén ska i dag samtala med samtliga åtta partiledare. Syftet är att få en bild av vem av dem som har störst möjlighet att kunna bilda en ny regering.

Först till talmannens kontor på riksdagen kom Magdalena Andersson. Hon väntas i eftermiddag få talmannens uppdrag undersöka möjligheterna för en ny S-ledd regering.

En fråga är hur lång tid Andersson får på sig för att säkra tillräckligt stöd inför en statsministeromröstning som kan hållas tidigast i nästa vecka.

Ska staka ut

För att bli godkänd som statsminister av riksdagen krävs att statsministerkandidaten inte får 175 eller fler nej-röster emot sig. Högeroppositionen har tillsammans 174 nej-röster.

– Om jag blir statsminister kommer jag att staka ut en tydlig riktning för vårt land, säger Andersson.

Det handlar enligt henne om att trygga och ta tillbaka kontrollen över välfärden, leda klimatomställningen och att "vända på varje steg" för att mobilisera hela samhället för att bryta segregationen och röka ut våldet.

Andersson har i dag stöd av S och MP. C tänker avstå från att rösta, det vill säga trycka gul knapp. Därför saknas nu för Andersson att försäkra sig om att även V lägger ned sina röster för att hon ska kunna godkännas som statsminister.

"Ett spektakel"

Men Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar håller fast vid att partiet inte släpper fram Magdalena Andersson utan förhandlingar om frågor som bättre pensioner och sjukförsäkring.

Efter Magdalena Andersson är det Moderatledarens tur att träffa talmannen.

– Så länge Centern vill ha en socialdemokratisk regering finns inga förutsättningar för en borgerlig regering, sade Ulf Kristersson på vägen in.

Annons

Han kallade den nu pågående processen för ett "spektakel" och betecknade situationen som Sverige befinner sig i för allvarlig.

Talmannen har aviserat en pressträff klockan 15.45 då han ska berätta om sina slutsatser efter att ha talat med alla partiledare. Han väntas då uppge vem av dem som får uppdraget att sondera stöd för en ny regering.

Fakta: Tider för talmannens samtal

10.00-10.20: Socialdemokraterna

10.30-10.50 Moderaterna

11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)

11.30-11.50 Centerpartiet

12.30-12.50 Vänsterpartiet

13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)

13.30-13.50 Liberalerna (digitalt)

14.00-14.20 Miljöpartiet

15.45: Talmannen håller pressträff efter samtalen (preliminär tid)

Källa: Riksdagen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons